Monterosso review: ‘Waan je even in Italië’

monterosso zeist review

Beeld: een Pizza Alba met extra oesterzwammen. © De Zeisterkrant

Afgelopen zondag schoof de Zeisterkrant aan bij de Monterosso aan de Voorheuvel in Zeist. Deze Ristorante Italiano is al meer dan dertig jaar een begrip in Zeist en omstreken met haar huisgemaakte pizza’s en pasta’s. In deze Monterosso review van De Zeisterkrant beschrijven we onze ervaring met het Italiaanse restaurant in Zeist.

Via een steegje naast het restaurant kunnen we naar binnen. Na het openen van de deur staan we direct naast een pizzabakker die pizzabodems in de lucht slingert. De Italiaanse toon is gezet. We worden naar het midden van het restaurant begeleid, waarbij we keuze hebben voor een knus plekje bij de muur – vlakbij de bar – of bij het raam. We kiezen voor het knusse plekje.
monterosso pizza
Met volle concentratie worden de pizza’s in de open keuken bereidt. © De Zeisterkrant

Sfeer: Gezellig, warm en huiselijk

Er is sprake van een duidelijke splitsing in het restaurant: aan een kant zit je onder de lege mandflessen Chianti; aan de andere zijde zit je in een soort huiskamer. De kleine vierkante tafeltjes en stoeltjes met een rieten zitting zorgen voor een warme setting.

italiaans restaurant monterosse in zeist
Dineren onder lege flessen Chianti

Bij Monterosso voelt het alsof je eventjes in Italië bent. Het restaurant is sfeervol ingericht en door de familiefoto’s en verzamelingen aan de wand voelt het erg huiselijk. Wanneer het wat donkerder wordt en het doorzichtige plafond aan de ene zijde wat minder licht doorlaat, voelt het nóg gezelliger aan.

monterosso voorheuvel zeist
Al sinds 1982 is Monterosso in Zeist te vinden. © Zeisterkrant.nl

Bediening: snel en betrokken

Het valt ons op dat er relatief veel personeel rondloopt in het restaurant. Allemaal met een glimlach en opzoek naar gasten die iets willen bestellen, de rekening willen betalen of antwoord willen op de vraag wat nu het lekkerste dessert is.
BEKIJK OOK:
Lokaal Victoria Zeist review: “Samen Italiaans genieten”

Wij hoeven dan ook niet heel lang te wachten op de verschillende gerechten die we bestellen. Na afloop van elk gerecht wordt ons netjes de vraag gesteld of alles gesmaakt heeft en ook tussendoor komt er iemand voorbij die vraagt of alles nog naar wens is.

Sterker nog: bij het weghalen van lege borden en de huiswijn merkt een bediende op dat er nog een slokje in zit. Ze schenkt het slokje lachend in het glas: “Dat is anders zonde!

Smaak: authentiek Italiaans

Voor de Monterosso review zijn we op de échte Italiaanse tour gegaan. We bestelden Bruschetta voor twee personen vooraf. Een olijfhouten serveerplank met vier dikke geroosterde broodjes belegd met verse tomatenblokjes, basilicum en rode uitjes komt op tafel. De smaak is heerlijk, vers en doet ons even denken aan de vakantie in Toscane.
bruschetta monterosso zeist
Bruschetta voor twee personen bij Monterosso. © De Zeisterkrant

Als hoofdgerecht heeft pizza onze voorkeur. We bestellen een Pizza Alba – een pizza met truffel saus, mozzarella, Belle Paese kaas, coppa, rucola, parmezaan en oregano – met oesterzwammen als extra topping en een Pizza Capricciosa: een pizza met mozzarella, champignons en oregano.

De pizza ziet er niet alleen uit zoals een pizza eruit zou moeten zien: zo proeven ze ook. Er is sprake van een krokante korst. De pizza is rijkelijk belegd met verse ingrediënten. De mozzarella en de saus zorgen niet voor een waterig geheel. Op het gebied van portie scoort de pizza ook punten: na afloop zit je echt vol, maar heb je nog ruimte voor een dessert.

pizza funghi bij monterosso
De pizza’s zijn rijk belegd en hebben een krokante korst. © De Zeisterkrant

Over het toetje gesproken: we bestellen een klassieke tiramisu. Bij het opnemen van het dessert benadrukt de bediende dat het de beste keuze is. En daar blijkt weinig aan gelogen: we krijgen een groot vierkant blok tiramisu. Na afloop zitten we écht vol, misschien zelfs wat té vol. Maar, ook dat gevoel hoort bij de Italiaanse sferen.
Prijs: prima prijs voor heerlijke pizza

Op naar de rekening. Per persoon zijn we ongeveer € 37,50 kwijt. Dat was dus voor bruschetta vooraf, een rijkbelegde pizza, een enorme tiramisu en een hele fles rode huiswijn. En oja, een karaf aqua van het huis.

BEKIJK OOK:
Pizza in Zeist: dit betaal je voor een pizza margherita

Hoewel je goedkoper uiteten zou kunnen gaan, is het hier wel elke euro waard. Het is gezellig uiteten, met een goede sfeer, heerlijke gerechten en na afloop ben je zeker weten verzadigd.

Conclusie: waan je even in Italië

Wanneer je écht Italiaans uiteten wil, is Monterosso aan de Voorheuvel in Zeist een aanrader. Dankzij authentieke gerechten, een warme sfeer en de gastvrije bediening waan je je echt eventjes in Italië. Hoewel het niet de goedkoopste Italiaan op de hoek is, is het het geld zeker waard. Je betaalt voor kwaliteit.
zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?