De Jonckheer Zeist review: “Gastvrij, lekker en gezellig”

boa bun de jonckheer zeist

Eetcafé De Jonckheer heeft sinds deze week een nieuwe menukaart. Op de menukaart ontdek je veel nieuwe kleine gerechten, maar ook volwaardige hoofdgerechten. De Zeisterkrant nam de proef op de som en schoof aan bij het eetcafé aan de Oude Arnhemseweg.

Op de hoek van een rijtje huizen ontdekken we De Jonckheer. Het is koud en nat buiten: we zijn blij dat we naar binnen stappen en terecht komen in een warm restaurant. Het is niet ontzettend druk: het is dinsdagavond, we hebben ook niet gereserveerd. We mogen kiezen waar we zitten en besluiten aan te schuiven bij een tweepersoonstafeltje bij het raam.

de jonckheer oude arnhemseweg
Het pandje van Eetcafé De Jonckheer. © De Zeisterkrant

We verplaatsen de stoelen schuin tegenover elkaar: zo hebben we een beter zicht op het restaurant en zitten we net even wat gezelliger.
Sfeer: een echt bruin eetcafé

De Jonckheer bestempeld zichzelf als een eetcafé. En dat is het dan ook: een grote bar met glazen erboven staat midden in het restaurant. Het is een bruin café met kleine een grote tafels. Bij de bar staan bartafels met hoge krukken. Ook daar kun je plaatsnemen voor een maaltijd.

interieur de jonckheer zeist
De Jonckheer is een bruin eetcafé © De Zeisterkrant

De menukaart, die ook dient als placemat, verklapt dat we hier lekker kunnen smullen.

Smaak: bijzondere gerechtjes

De menukaart bij De Jonckheer is ingedeeld in vijf gangen: voorgerechten, tussengerechten, hoofdgerechten, desserts en bijgerechten. Je kunt per tafel kiezen voor een 3-, 4- of een 5-gangendiner. Je bent hiermee goedkoper uit dan wanneer je de gerechten los zou bestellen. Wij kiezen er toch voor om enkele gerechtjes los te bestellen die we kunnen delen.
menukaart de jonckheer zeist
Menukaart van De Jonckeer Zeist © De Zeisterkrant

We bestellen een Boa Bun en Chicken & Wafels als voorgerecht. Als hoofdgerecht kiezen we Iberico Procureur en Sate Badjak. Terwijl de ober na het opnemen van onze bestelling wegloopt slaat bij ons de twijfel toe: toch nog een broodje vooraf? Na kort wikken en wegen komt die ook op de bestelling erbij. Niet veel later ontvangen we ons eerste maaltje: een enorme bak met brood en twee dipjes.

broodmandje bij de jonckheer
Broodje met dip als bijgerecht © De Zeisterkrant

Vlak erna ontvangen we ook onze voorgerechten, wat dus eigenlijk tussengerechten zijn. De Boa Bun – met Oosters buikspek, wortel, lente ui en teriyaki – is een plaatje om te zien. Hij is verrukkelijk: een goed gevuld broodje, het vlees is heerlijk, vooral met de combinatie met teriyaki.

boa bun de jonckheer zeist
Boa Bun © De Zeisterkrant

Het andere voorgerecht: Chicken & Wafels, bestaande uit krokante kip, wafel, maple siroop, lente ui en buikspek. Ook deze maaltijd wordt prachtig gepresenteerd. En, ook deze is heerlijk en kan ‘speciaal’ genoemd worden. De combinatie van zoete wafels met kip en buikspel zorgt voor een bijzondere smaakexplosie. Snoepen!
chicken en wafels jonckheer zeist
Chicken & Wafels © De Zeisterkrant

Op naar het hoofdgerecht. De Iberico procureur komt van de green egg. En dat proef je: een lichtrokerige smaak. Het vlees wordt geserveerd met een jus van Karmeliet bier. Dat is bijzonder lekker! Ook ontdek je op het bord heerlijk gepofte knoflook en kastanjechampignons.

iberico procureur de jonckheer
Iberico procureur © De Zeisterkrant

Dan de Sate Badjak: ossenhaas gemarineerd met huisgemaakte sambal badjak, overgoten met eveneens huisgemaakte pindasaus. Het is lekker en zoals een sate van ossenhaas hoort te zijn. Het is niet een heel bijzonder gerecht, maar de smaak is heerlijk.

sate badjak de jonckheer zeist
© De Zeisterkrant

Hoewel we redelijk vol zitten, besluiten we toch te kiezen voor een dessert. Wel om te delen. We kiezen voor de mislukte cheesecake. Mislukt is hij zeker niet: we krijgen een prachtig opgemaakt bord, waar moeite gedaan is om het te laten lijken alsof er geknoeid is.
mislukte cheesecake jonckheer zeist
© De Zeisterkrant

Op het bord ontdek je roomkaas, rood fruit, bastogne, sponge cake en vanille ijs. Het is een heerlijke combinatie, vooral de warme bastognekoek met het koude vanille ijs. Terwijl we genieten van het toetje komt de ober naas ons toe: “Ik zou jullie graag een lekkker bijpassend dessertwijntje aanbieden”. Tja, dat kunnen we natuurlijk niet afslaan: nog geen minuut later wisselen we de laatste hapjes van het toetje af met nipjes dessertwijn.

Bediening: aardig en relaxt

Tijdens ons bezoek zijn we door twee verschillende heren bediend. Beiden enorm aardig. Dat we een dessertwijn krijgen bij het toetje was als de kers op het…toetje. De snelheid van uitserveren van gerechten was goed: er zat genoeg ruimte tussen en voordat het hoofdgerecht geserveerd werd, vroeg de ober of we wellicht nog even wilden wachten. Altijd fijn.

ZIE OOK:
Pandarve Zeist review: “Heerlijk bruin eetcafé”

Dat niet alleen wij de bediening waardeerde, blijkt uit een andere gast die af gaat rekenen. Hij bedankt de bediening en iemand uit de keuken, die na zijn dienst een cocktail aan de bar nuttigt. De man spreekt zijn waardering uit en biedt zelfs een drankje aan. Hij besluit er zelf ook nog maar eentje te nemen om nog even na te babbelen over hoe het vroeger bij De Jonckheer was.
Prijs: meer dan waard

Tijdens ons bezoek hebben we het volgende gegeten: twee voorgerechten (€ 9 per stuk), twee hoofdgerechten (€ 18 per stuk) een dessert (€ 8 per stuk) en een bijgerecht (€ 5). Hiermee komen we uit op € 67. Een prima prijs. Hierbij merken we wel op dat het verschil van de prijs van de tussengerechten misschien te groot is met die van de hoofdgerechten.

Ook moeten we een kanttekening maken: je kunt relatief goedkoper uit zijn voor meer eten, wanneer je vooraf kiest voor een 3-, 4- of 5-gangen diner.

Conclusie: “Gastvrij, lekker en gezellig”

Wil je lekker smullen van gerechten die net ietsjes bijzonderder zijn? Dan kun je prima terecht bij eetcafé De Jonckheer in Zeist. Ook op een doordeweekse dag, waarbij het wat minder druk is, is er alsnog een gezellig sfeertje te proeven in het restaurant. Heb je trek? Dan is het slim om te kiezen voor een gangen diner: je kunt dan meer eten voor minder geld.
De nieuwe kaart is gevuld met lekkere gerechten. Het is de moeite waard om hier zelf een keertje aan te schuiven.

ZIE OOK:
Fort De Gagel review: “Bourgondisch genieten op unieke locatie”

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?