Fort De Gagel review: “Bourgondisch genieten op unieke locatie”

fort de gagel review utrecht

© De Zeisterkrant

Op ongeveer 15 minuten rijden met auto vanaf Zeist ligt restaurant Fort De Gagel, aan de rand van het centrum van Utrecht. De Zeisterkrant schoof aan in het karakteristieke restaurant, waarvan de locatie daadwerkelijk heeft gediend als fort.

Vrij parkeren op een enorme parkeerplaats in Utrecht. Het klinkt als een droom, maar het is mogelijk bij Fort De Gagel. Via een plattelandsweggetje rij je zo de parkeerplaats op, waarna je over een bruggetje naar het restaurant kunt lopen. Bij het betreden van Fort De Gagel is gelijk zichtbaar dat het een bijzondere locatie is.
fort de gagel gangetjes
Smalle gangetjes. © De Zeisterkrant

Sfeer: een bijzondere atmosfeer

De ingang van het restaurant steelt de show: smalle gangetjes en oude muurtjes laten duidelijk zien dat het vroeger een gediend heeft als fort. Het zorgt voor een unieke atmosfeer. Nadat we onze jassen hebben opgehangen, bereiken we het restaurantgedeelte via een trappetje omhoog. Goed om te vermelden: dankzij een lift is het restaurant rolstoelvriendelijk.

We worden begeleid naar een tafel achter in de hoek van de ruimte. Op een zachte lange bank – met gedrapeerde dierenvachtkleedjes – nemen we plaats achter een lange tafel. Leuk weetje: de kleine tafeltjes in het restaurant zijn gemaakt van een van de platanen die op het Vredenburg stonden.

interieur restaurant fort de gagel
Het interieur van Fort De Gagel. © De Zeisterkrant

Helemaal aan de andere kant van het restaurant is een open keuken te vinden. Er is zichtbaar sprake van orde en een goede samenwerking, wat later benadrukt zou worden met de snelheid van het serveren van bestellingen.
Kleine kinderen? Bij Fort De Gagel zijn ze welkom: er is een speciale kinderhoek te vinden met spelletjes, een rol tekenpapier en knuffelberen.

fort de gagel kinderen
Een speciale hoek voor kinderen. © De Zeisterkrant

Smaak: zeer grote, lekkere porties

Met een locatie als deze ligt de verwachting vanzelfsprekend hoog. Hoewel er op de menukaart geen lijn te ontdekken is een specifieke keuken is het wel duidelijk dat je hier bourgondisch kunt genieten.

De menukaart van Fort De Gagel. © De Zeisterkrant

Ik bestel een zacht gegaarde zalm als voorgerecht. Niet veel later wordt het gerecht geserveerd: een plaatje om te zien. Op het bord liggen stukjes zalm, blini’s met crème fraiche en kruiden. De smaak is goed: de zalm is lekker zacht en wanneer de blini’s belegd met deze stukjes vis ben je echt aan het snoepen.
gegaarde zalm fort de gagel
De gegaarde zalm met blini’s. © De Zeisterkrant

Als hoofdgerecht besluit ik om te kiezen voor de Gagelburger, een guilty pleasure volgens de menukaart van het restaurant. Het is een burger met rundvlees, cheddar, uitenchutney, rucola, tomaat, barbecuesaus en mayonaise. Het gerecht wordt geserveerd met friet en coleslaw.

De burger is heerlijk: het vlees is goed gekruid en nog een heel klein beetje rood van binnen. De verhouding van de rest van de ingrediënten is in juiste proportie, waardoor de burger goed in balans is. Het is wel een enorme maaltijd: het is een flinke patty, waar je na afloop echt goed vol van zit.

hamburger gagelburger fort de gagel
De Gagelburger: een hamburger bij Fort De Gagel. © De Zeisterkrant

Op naar het toetje, waar bijna geen ruimte meer voor is. Ik bestel de huisgemaakte lemon curd. Voor slechts acht euro krijg ik een lemoncurd met hangop, rood fruit en crumble. Een prima toetje – wederom een enorme hoeveelheid – waar weinig aan verkeerd kan gaan.
dessert lemoncurd fort de gagel
Huisgemaakte lemon curd. © Fort De Gagel

Bediening: vlot en attent

De bediening van Fort De Gagel is erg vriendelijk en attent. Maar, wat met name opvalt is de snelheid van de bediening. Binnen een kwartier worden de maaltijden geserveerd. Van het voorgerecht tot complete hoofdgerechten. Er zou van mij wat meer tijd zou mogen zitten tussen het bestellen en serveren, maar ik weet zeker als je dit aan zou geven dat het personeel deze wens in acht neemt.

Aan het eind van de avond, wanneer het restaurant wat leger raakt, verzamelt het personeel zich bij de bar. Hoewel het restaurant op de website communiceert dat ze open zijn tot 0.00 uur op vrijdag, wordt ons om 22.00 uur vertelt dat het tijd is voor het laatste rondje. Dat is toch wel een beetje vreemd. Maar, we worden niet weggekeken, hoewel de muziek wel wordt uitgezet.

Prijs: past bij de hoeveelheid

Niet heel onbelangrijk: de prijs. Mijn bestelling was als volgt: zacht gegaarde zalm (€ 13,50), Gagelburger (€ 19), huisgemaakte lemoncurd (€8) en twee Swinckels pilsjes (€ 3,25 per stuk). In totaal bedraagt de rekening € 48.
Dit is een hoop geld voor een restaurantje om de hoek, maar bij Fort De Gagel voel ik me goed bij deze prijs. Het bezoek aan het restaurant voelt werkelijk als een uitje en de enorme proporties passen bij deze prijs.

Conclusie Fort De Gagel review

Ons bezoek aan Fort De Gagel is zeer positief bevallen. De locatie is uniek en zorgt voor een bijzondere sfeer. Het eten is heerlijk: hou er rekening mee dat de porties enorm zijn. Kijken we naar de prijs dan is dat niet mis: 19 euro voor een hamburger is een hoop geld. Maar, je krijgt veel en goeds en onderaan de streep is eten op een locatie als deze ook wel wat waard.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?