zeist de open slotstad

De Maaltuin Willem Arntz Hoeve recensie: “Historisch, smakelijk én uniek”

maaltuin willem arntz recensie
© Zeist Media Groep

De Zeister Krant schoof onlangs aan bij De Maaltuin op de Willem Arntsz Hoeve, een voormalig psychiatrisch zorgcomplex in Den Dolder. Het complex kent een lange geschiedenis en bestaat al sinds 1906 . Ook nu kunnen patiënten nog terecht voor zorg en behandeling, maar dit zal niet lang meer duren aangezien de gemeente het gebied gaat herontwikkelen. Des te meer een reden om een bezoekje te brengen aan deze plek.

Het is een druilerige dag maar dat mag de pret niet drukken. Bij de ingang worden we vriendelijk ontvangen door onze gastheer die ons een korte uitleg geeft en ons een paraplu aanreikt. Dineren bij de Maaltuin is namelijk meer dan alleen dineren, tijdens een korte wandeling over het terrein leren we alles over de geschiedenis van het zorgcomplex dat omringt wordt door prachtige natuur.

De Maaltuin recensie
© Zeist Media Groep

Dineren op een buitengewone plek met veel historie

Door middel van ansichtkaarten wordt ons verteld waar de diverse gebouwen voor dienden en leren we meer over haar bewoners. In tegenstelling van wat je waarschijnlijk zult verwachten, zien we veel gemoedelijke foto’s van patiënten en behandelaars die samen tijd doorbrengen. Toch kent de geschiedenis van psychiatrische zorg ook een schaduwkant.




ZIE OOK:
Recensie: De Maaltuin op Vliegbasis Soesterberg

Via een heus ‘spookhuis’ worden we door een naargeestige ruimte geleid waar meer wordt verteld over de onmenselijke behandelmethoden van vroeger. Gelukkig kwam hier halverwege de 18e eeuw een einde aan en daar heeft de Willem Arntz Hoeve met haar humanere vormen van zorg een belangrijke rol in gespeeld.

optreden de maaltuin
© Zeist Media Groep

Na de wandeling begeven we ons naar het restaurant waar we bij de ingang verwelkomt worden door twee vrolijke gitaristen. In het restaurant hangt een gemoedelijke sfeer waar iedereen aan lange tafels dineert.

Het menu bestaat uit een 5-gangendiner met een bijpassend wijn- of mocktail arrangement. Tevens is er de optie om volledige vegetarisch te eten. De maaltijden bestaan voornamelijk uit seizoensgebonden producten en zijn erg smakelijk. Vooral het voorgerecht van spruiten, veenbessen en kastanje, bevalt ons erg goed.




gerecht de maaltuin
© Zeist Media Groep

Het diner: creatief, seizoensgebonden en smakelijk

Halverwege de avond worden we verzocht naar buiten te gaan waar de twee gitaristen ons wederom verblijden met hun muzikale talenten. Daarna volgt het hoofdgerecht bestaande uit Hollandse brisket met gerookte hollandaise en mais. Toch is het dessert ons het meest bijgebleven die avond.

ZIE OOK:
De Maaltuin recensie: “Bijzonder, smaakvol en uniek”

Onder het mom van ‘creatieve therapie’ krijgen we als dessert een eetbare schildersezel die we kunnen beschilderen. Een erg leuke knipoog naar de locatie waar we ons bevinden.

maaltuin willem arntz recensie
© Zeist Media Groep

Conclusie: een bijzondere en unieke belevenis

Het is niet de eerste keer dat De Zeister Krant aanschoof bij de Maaltuin, maar we zijn wederom positief verrast door zowel het smakelijke eten als de algehele belevenis. Van de wandeling en geschiedenis les over het zorgcomplex tot de ‘creatieve therapie’ tijdens het dessert, dineren bij De Maaltuin is een unieke belevenis die we iedereen kunnen aanbevelen.




zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?




zeist de open slotstad