Nieuwe concertvleugel voor Slot Zeist

nieuwe vleugel slot zeist

Beeld: Burgemeester Koos Janssen overhandigt symbolisch de sleutel van de nieuwe concertvleugel. © Slottheater via P. den Bieman

Slot Zeist is een nieuwe concertvleugel rijker. De oude vleugel is vervangen voor een Steinway B-vleugel. De klassieke vleugel – van maar liefst 450 kilo – werd donderdagochtend behoedzaam via een kleine robot met rupsbanden over de trappen van Slot Zeist gereden.

De Steinway B-vleugel vervangt de huidige salonvleugel: een Steinway A-vleugel uit de jaren zeventig van de gemeente Zeist. Deze vleugel was net iets te licht om er goed op te kunnen spelen: “De vleugel was maar nét toereikend voor de ruimte. Het geluid van een vleugel wordt namelijk beïnvloed door de ruimte waarin deze staat, en de hoeveelheid toeschouwers. Doordat de Steinway A net iets te licht is, kunnen stukken van componisten zoals bijvoorbeeld Rachmaninoff , Liszt en anderen er minder goed op worden gespeeld“, meldt Stichting Slottheater die al vanaf 2020 verlangde naar een grotere vleugel.
Burgemeester Koos Janssen overhandigde de sleutel van de Steinway-concertvleugel aan Pieter den Bieman, voorzitter van de stichting Slotconcerten. “Voor ons is dit een geweldige mijlpaal”, aldus Den Bieman. “Door de komst van de nieuwe vleugel is er naast de bestaande concertserie een serie nieuwe concerten in de Pianosalon mogelijk”, vervolgt hij.

LEES OOK:
Programma Zeister Muziekdagen 2022

De vleugel is vanaf 2 oktober te beluisteren: dan begint er een nieuwe serie zondagse lunchconcerten onder de naam PianoSalon. Meer informatie is te vinden op de website van Slotconcerten.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?