Komende jaren meer én betaalbare woningen in de regio dankzij ‘woondeals’

ondertekening woondeals

Ondertekening Woondeals. © Gemeente Zeist

Het Rijk, de provincie Utrecht, gemeenten en woningcorporaties slaan hun handen ineen om de komende jaren de bouw van ruim 83.5000 woningen te realiseren. Met drie zogenaamde ‘woondeals’ zijn er afspraken gemaakt waar deze woningen moeten komen, wat voor soort woningen er moeten komen en het segment waar deze woningen in vallen.

Op 13 maart zette minister Hugo de Jonge samen met alle deelnemede partijen, zijn handtekening onder de woondeals. Hiermee spreken zij zich uit zich in te spannen om de afspraken uit te voeren en gezamenlijk te werken aan een ‘gezonde, aantrekkelijke en toekomstbestendige’ regio.
Uit onderzoek blijkt dat de betaalbare koopwoning ontbreekt in de regio. Ook zijn de wachttijden voor een sociale huurwoning hoog: gemiddeld zelfs zo’n 11 jaar. Met de woondeals moet hier verandering in komen: er zijn onder meer afspraken gemaakt over de betaalbaarheid van de woningen.

Het streven is dat er vanaf 2025 twee derde van de woningen die gebouwd worden in het segment betaalbaar valt: huurwoningen tot € 808 per maand, middenhuurwoningen tot € 1026 per maand en betaalbare koopwoningen tot € 355.000.

ZIE OOK:
Gemeente wil dat iedereen in Zeist ‘mee kan doen’

Laura Hoogstraten spreekt over een belangrijke stap: “Met het uitvoeren van deze deal komen er betaalbare woningen bij in Zeist. Het is een belangrijke stap die aansluit bij onze ambities. Nog belangrijker is dat we een verschil maken voor de mensen die hard op zoek zijn naar een betaalbaar thuis“, aldus de wethouder wonen in Zeist.
In de regio U10 worden er in de periode 2022-2030 61.000 woningen gerealiseerd, in de regio Amersfoort 27.000 en in de regio Food Valley 25.000.

ZIE OOK:
Gemeente Zeist wil burgerberaad houden over prettige jaarwisseling

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?