Gemeente Zeist ondertekent afspraken voor duurzame woningbouw

gemeentehuis gemeente zeist

Beeld: Gemeentehuis. ©Archief, De Zeisterkrant

De gemeente Zeist heeft samen met ongeveer 75 overheden, ontwikkelaars en bouwbedrijven een convenant voor duurzame woningbouw ondertekend. In dit convenant staan afspraken om sneller, goedkoper en duurzamer woningen te bouwen. De ondertekenaars zijn met name afkomstig uit de provincies Utrecht, Flevoland en de regio Amsterdam.

Al in 2017 heeft de gemeente Zeist regels opgesteld voor duurzaam bouwen. Begin 2022 werden deze regels aangescherpt. Zowel vanuit de gemeente als vanuit verschillende marktpartijen kwam het signaal dat er een grote behoefte was aan eenduidige afspraken op het gebied van woningbouw. “Die afspraken gaan bijvoorbeeld over hergebruik van materialen, bouwen met aandacht voor natuur, energiezuinig bouwen en aanpassing aan klimaatverandering“, aldus gemeente Zeist.
Naar aanleiding van dit signaal is het convenant – in overleg met bouwbedrijven, ontwikkelaars en overheidsinstellingen – vormgegeven. Het convenant is inmiddels door 30 gemeenten, 3 provincies en meer dan 30 ontwikkelaars en bouwbedrijven ondertekend.

BEKIJK OOK:
Begroting gemeente Zeist: ‚ÄúVerder bouwen aan een mooi en duurzaam Zeist‚ÄĚ

Wethouder Wouter Catsburg laat weten voorstander te zijn om de regels gelijk te trekken: “Ik ben er helemaal v√≥√≥r om de regels aan te scherpen en ook gelijk te trekken tussen gemeenten. Dat helpt ontwikkelaars en bouwbedrijven bij het sneller, duurzamer en betaalbaarder bouwen van duurzame woningen“, aldus Catsburg.

De opstellers van het convenant willen dat de afspraken gaan gelden als landelijke norm. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft reeds interesse getoond en volgt de uitvoering van het convenant nauwegezet.
zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?