Gemeente Zeist geeft versnelling aan vergroenen en klimaatadaptatie

klimaat regenton gemeente zeist

Ter illustratie. © Canva

Volgend jaar gaat de gemeente Zeist verschillende waterprojecten uitvoeren om Zeist verder klimaatbestendig te maken en bewoners te stimuleren mee te doen. Deze projecten stonden al in de planning en worden vanuit de Impulsregeling ‘Water in de Leefomgeving’ van het waterschap verbreed en versneld uitgevoerd.

De gemeente gaat in 2024 aan de slag met het vergroenen van verschillende straten door 2500 vierkante meter ‘zinloze verharding’ weg te halen. Er wordt gestart bij de Fazantenlaan en Patijnpark. “Zinloze verharding zijn stenen die niet gebruikt worden of onnodig zijn. Het is veel mooier en beter voor de biodiversiteit en klimaatbestendigheid om meer groen aan te leggen“, meldt Gemeente Zeist.
ZIE OOK:
Gemeente Zeist: “Bouw inclusieve buurt Eikenstein bijna van start”

Regenwater

Om bewoners meer waterbewust te maken, start de gemeente opnieuw een actie om regenpijpen bij woningen af te koppelen van de riolering. “Het doel is om bij 500 bewoners de regenpijp af te koppelen“, aldus de gemeente. Ook zal de gemeente bij eigen wegbeheerprojecten in Zeist en Den Dolder aan de slag door het regenwater vanaf de wegen niet af te voeren naar de riolering, maar naar de bodem.

Regenwater is waardevol, daarom gaan we het regenwater samen met de inwoners beter gebruiken. Door de regenpijp af te koppelen of in het groot bij wegenprojecten. Iedere tegel eruit en plant erin is winst!“, meldt wethouder Wouter Catsburg.

Samenwerking

Gemeente Zeist heeft samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) de plannen gemaakt in het kader van de Blauwe Agenda. Wethouder Wouter Catsburg en hoogheemraad Bart De Groot bekrachtigen een overeenkomst voor deze samenwerking. “De plannen dragen bij aan het duurzaam omgaan met water op de Utrechtse Heuvelrug“, aldus Bert de Groot
zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?