Gemeente over evenement bij Pandarve: ‘Door omvang succes veiligheidsgrens bezoeker bereikt’

gemeentehuis gemeente zeist

© De Zeisterkrant

Gemeente Zeist heeft gereageerd op schriftelijke vragen van Seyst.Nu over het Koningsdag-evenement bij Pandarve. De politieke partij stelde schriftelijke vragen naar aanleiding van het bericht van het eetcafé dat het evenement dit jaar niet door kon gaan zoals gepland, vanwege aangepaste veiligheidseisen.

Op de vraag of het klopt dat de gestelde veiligheidseisen omvangrijker zijn dan eerdere jaren, antwoordt het college dat de grote hoeveelheid bezoekers van het evenement ook een grote verantwoordelijkheid met betrekking tot de veiligheid betekent: “Afgelopen jaar was het evenement van Pandarve een ongekend succes. Toch zagen we dat door de omvang van dit succes de grens werd bereikt van wat veilig is voor de bezoeker“.
Gemeente Zeist heeft alle Koningsdagactiviteiten vorig jaar met haar veiligheidspartners, de politie en Veiligheidsregio Utrecht, geĂ«valueerd. Op basis van deze evaluatie zijn verbeterpunten geformuleerd. “Elke organisator is vorig jaar op de hoogte gesteld van deze voorwaarden“, wordt benadrukt in de beantwoording.

ZIE OOK:
Ophef over nieuwe veiligheidseisen voor Koningsdagfeest bij Pandarve: petitie en schriftelijke vragen

Uit de evaluatie zou gebleken zijn dat het evenement goed ging door ‘meer geluk dan wijsheid’: “De gemeente Zeist ziet graag dat dit evenement doorgaat. Toch gaat het hier ook om een feest met meer dan tweeduizend bezoekers op een doorgaande weg. Vorig jaar is dat goed gegaan, maar uit de evaluatie met de veiligheidspartners bleek dit meer geluk dan wijsheid“, aldus het college van B&W.

De gemeente vindt dat het nu tijd is om voorwaarden te stellen die de feestvreugde ook veilig houden voor de bezoeker. Het gaat om inzet van afscherming om te voorkomen dat verkeer door het evenement heen kan rijden, de inzet van vier gecertificeerde beveiligers, de aanwezigheid van een zichtbare en gecertificeerde EHBO en een plattegrond op schaal.
Deze voorwaarden zijn volgens de gemeente niet buitenproportioneel. De gemeente meldt dat zij daarnaast aan heeft geboden om mee te denken met de vorm van het evenement en de ondernemer te ondersteunen. “Dit met de intentie om het podium voor Pandarve ook dit jaar door te laten gaan. De ondernemer wil daarin niet meegaan en heeft gekozen om alleen gebruik te maken van het eigen terras“, meldt de Gemeente Zeist.

ZIE OOK:
Zeist Open Air Koningsdag 2024: alles wat je moet weten

De Zeisterkrant heeft Pandarve om een reactie gevraagd. Zij zegt zich niet te herkennen in de beantwoording van de gemeente. “We zijn er van beide kanten niet uitgekomen“, aldus de eigenaar.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?