Enorme paddenstoel rondom boom in Lyceumlaan blijkt een ‘eikhaas’

eikhaas stamvoet eik zeist

Beeld: een eikhaas rond de stamvoet van een boom in de Lycuemlaan. © De Zeisterkrant

De herfst doet zijn intrede: in heel Zeist springen zwammen en schimmels weer als paddenstoelen uit de grond. Op de redactie kregen wij vorige week een foto binnen van een wel hele grote paddenstoel rondom een stamvoet van een boom in de Lyceumlaan. De Zeisterkrant nam contact op met een expert: boswachter Jacqueline van Dam van Utrechts Landschap.

De paddenstoel op bijgaande foto’s is de eikhaas. Deze paddenstoelensoort komt, zoals de naam al zegt, vooral voor op de stamvoet van oude exemplaren van de zomereik, wintereik en Amerikaanse eik. Ook zou hij wel eens op een beuk zijn aangetroffen. We zien eikhaas vooral in eikenlanen, maar ook in bossen met oude eiken, meestal op zandgrond, zoals in onze regio“meldt Jaqcueline van Dam.
Tekst gaat verder onder foto.

eikhaas zwammen paddestoel
© De Zeisterkrant

De eikhaas is volgens de boswachter een parasiet, wat wil zeggen dat hij van de boom profiteert door voedingsstoffen uit de wortels te halen. De paddenstoel kan ervoor zorgen dat de boom wat zwakker wordt, maar het kan volgens de boswachter jaren duren voordat de boom bezwijkt. “Dit wordt mede bepaald door de conditie van de boom, de mate van aantasting en de weersomstandigheden”, aldus de boswachter van Utrechts Landschap.

BEKIJK OOK:
Gemeente Zeist ondertekent afspraken voor duurzame woningbouw

De eikhaas weghalen om de boom te redden? Dat is volgens Van Dam niet mogelijk: bestrijden van eikhaas is niet mogelijk. Het is echter wel te voorkomen: “Aantasting door eikhaas Ă©n andere schimmelsoorten kan worden voorkomen door met voertuigen en machines (denk bijvoorbeeld aan bos- en grasmaaiers) te allen tijde afstand te houden tot de stamvoet“.
Hoewel het hier gaat om een parasiet die de boom waarschijnlijk over een aantal jaren kan laten bezwijken, is de eikenhaas een belangrijk onderdeel van het ecosysteem en de biodiversieteit. “Pluk van paddenstoelen is daarom in natuurgebieden van Utrechts Landschap niet toegestaan. Zo kunnen dieren, zoals bijvoorbeeld slakken, insecten, eekhoorns en muizen ervan genieten, net als u!“, sluit de boswachter af.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?