College wil zoektocht naar windmolenlocaties in Zeist staken

windmolen zeist

Ter illustratie. © Canva

Niet langer onderzoek doen of er windmolens binnen de gemeentegrenzen van Zeist geplaatst kunnen worden. Dat is wat het college van B&W heeft voorgesteld aan de gemeenteraad. De reden om te stoppen met de zoektocht is dat het college de drie locaties, die er eventueel voor in aanmerking kwamen, op dit moment geen van allen haalbaar vindt.

Uit onderzoek kwamen er drie mogelijk geschikte locaties naar voren waar windmolens geplaatst zouden kunnen worden: in de A12/spoorzone, bij Kamp van Zeist en het weidegebied bij Brugakker en Couwenhoven.
De verkenning van een mogelijke plaatsing in de A12/spoorzone werd in 2022 gepauzeerd, omdat er onder meer veel onduidelijkheid bestond over de geluidsnormen, voor de locatie Kamp van Zeist liggen er al bestuurlijke afspraken over een herinrichting tot natuur en het weidegebied bij Brugakker en Couwenhoven ligt te dicht bij de bebouwde kom.

ZIE OOK:
Begroting gemeente Zeist: “Verder bouwen aan een mooi en duurzaam Zeist”

Daarnaast heeft de provincie Utrecht eind vorig jaar alle locaties onderzocht op milieueffecten: geen van de drie locaties heeft de provincie op de lijst met ‘meest kansrijke locaties voor windenergie’ geplaatst. Mede hierdoor concludeert het college dat de locaties dus in de huidige omstandigheden niet haalbaar zijn.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?