Recensie: rode wijnen proeven bij Tinc Set

wijnproeverij bij tinc set

© De Zeister Krant

Sinds april dit jaar is er een nieuwe wijnwinkel in Zeist te vinden: Tinc Set. Naast de verkoop van – met name – Catalaanse wijnen, organiseert de winkel zo nu en dan ook wijnproeverijen. De Zeister Krant schoof aan en ervaarde zo’n avond zelf.

Bij binnenkomst worden we begroet door Job, die op dat moment een gesprekje voert met een andere bezoeker van deze avond. Iets verderop worden we opgevangen door zijn vader, die vanavond ook mee gaat proeven. “Helemaal geen straf!“, meldt hij met een grote glimlach. Hij vertelt over het werk van zijn zoon en klinkt trots.
Wanneer iedereen die een kaartje heeft gekocht voor de avond aanwezig is, start Job de wijnproeverij. We krijgen een glas in ons handen die kort daarna gevuld wordt met een rode wijn. “We zullen vanavond meerdere wijnen gaan proeven, die oplopen van licht tot wat zwaarder, sterker. Je kunt alleen proeven, maar je mag natuurlijk ook alles opdrinken. Alles mag!“, meldt de eigenaar van Tinc Set.

Na de eerste twee wijnen, worden we begeleid naar de achterzijde van de winkel: naar de tafel met een borrelplank, voorzien van kazen als manchego, zoutjes en worst. Bij elke wijn die we vervolgens ingeschonken krijgen, wordt een flinke tekst en uitleg gegeven. De wijnen die bij Tinc Set verkocht worden hebben namelijk allemaal een verhaal en staan er niet voor niets. Nee, er is sprake van een selectieprocedure waarbij de heren zelf op pad gaan. “Er zijn dagen geweest waar we meer dan honderd wijnen hebben geproefd. En dat is zwaar“.

Tekst gaat verder onder de foto.
tafel tinc set
De proeftafel. Leuk weetje; zo heette de winkel die vóór Tinc Set in dit pand te vinden was. © De Zeister Krant

Tijdens het proeven worden sommige hapjes op tafel aanbevolen: “Juist met iets zouts komt deze wijn tot zijn recht. Eet wat, proef wat en eet weer wat“, meldt een medewerker √©n vriend van de eigenaar van de winkel die meehelpt tijdens de proeverij.

Na zo’n twee uur lang wijnen te hebben geproefd is de avond ten einde. Al hoewel; er zijn her en der nog wat laagjes te vinden in de flessen van de wijnen die we zojuist geproefd hebben. “Welke wil jij nog proeven? En jij?“, alle flessen worden uiteindelijk leeggeschonken met een ieders favoriet. Tijdens het natafelen delen sommige hun mening over de avond: “Ik wist helemaal niet dat er ook rode wijn was die je met warm weer kon drinken“, meldt een van de gegadigden.

Tekst gaat verder onder de foto.
geproefde wijnen bij tinc set
Alle geproefde wijnen worden op volgorde op een rij gezet. © De Zeister Krant

Na afloop krijgen alle aanwezigen de kans om de geproefde wijnen te bestellen. Goed om te weten: in Zeist bezorgt Tinc Set de wijnen gewoon aan huis. Direct kopen kan ook: wij lopen dan ook met de twee lekkerste wijnen – naar onze smaak – onder onze armen naar huis.

Zelf een proeverij bijwonen of cadeau geven? Goed nieuws: regelmatig organiseert de wijnwinkel speciale wijnproeverijen. Check de website van Tinc Set voor de komende proeverijen.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?