Zeister Streekbierfestival: “Een dag voor de hele familie”

streekbierfestival zeist 2024

© W.Schoorl

Op zaterdag 8 juni 2024 vond het Zeister Streekbierfestival plaats in het Walkartpark. Bezoekers genoten van lokale bieren in een gezellige setting van 12.00 tot 21.00 uur. Het evenement bood een unieke kans om ambachtelijke brouwsels te proeven en een dag vol bierplezier te beleven in het hart van Zeist.

Het is alweer de zevende editie van het Zeister Streekbierfestival. Het festival bracht een levendige en ontspannen sfeer naar Zeist. Bezoekers genoten van diverse lokale bieren, omgeven door muziek en smakelijke hapjes van verschillende foodtrucks. Het evenement bood een perfecte gelegenheid om de regionale biercultuur te proeven in een mooie, natuurlijke omgeving.
Pepijn Martens, een van de organisatoren van het festival en onderdeel van Stichting Rondje Zeist, vertelt enthousiast over het evenement. Rondje Zeist is een stichting met als missie het promoten van horeca-evenementen in Zeist, waarbij lokale en regionale ondernemers nauw betrokken zijn.

Een platform voor lokale brouwers

Het festival is opgericht door een van de coördinatoren van Rondje Zeist met het idee om lokale brouwers in Zeist te verbinden aan de horeca,” zegt Pepijn. “In 2017, tijdens de braderie op de Steynlaan, ontstond Rondje Zeist met zeven brouwers uit de regio. Van daaruit is het festival gegroeid.

Het bier dat op het festival wordt geschonken, is allemaal regionaal en komt uit Zeist of de nabije omgeving. “We kijken altijd naar de brouwers die ons hebben gesteund en eerder hebben meegedaan,” vertelt Pepijn. “Er zijn zeven brouwers aanwezig, wat precies genoeg is voor het festival. Dit komt door ons uitgebreide netwerk.
streekbierfestival zeist walkartpark
© W. Schoorl

Een van de lokale brouwerijen die op het festival staat is Rock City brouwerij uit Amersfoort. Een medewerker vertelt dat ze vooral aanwezig zijn voor de gezelligheid. “Het is vooral leuk dat dit evenement plaatsvindt in de omgeving, en het is leuk om mensen ons bier te laten proeven.

Bezoekers hadden de kans om 20 tot 25 verschillende soorten bier te proeven, inclusief creaties van hobbybrouwers en onafhankelijke brouwers. Naast bier was er ook wijn, alcoholvrij bier en frisdrank voor de kinderen. “Er is een springkussen en er zijn spelletjes voor de kinderen,” voegt Pepijn toe. “De doelgroep is mensen rond de 30, maar je ziet mensen van alle leeftijden – gezinnen, ouderen, iedereen is bij elkaar. Leeftijd is niet echt een ding hier.

kinderen walkartpark
© W.Schoorl

Toekomstplannen en uitdagingen

Pepijn vertelt verder over de toekomstplannen van het festival. “We willen meer diversiteit aantrekken en meer gezinnen verwelkomen. 0.0% bier wordt steeds populairder, dus dat schenken we ook. Dit jaar zijn we twee uur eerder begonnen en hebben we meer spelletjes en een springkussen toegevoegd om meer gezinnen aan te trekken.
Het aantrekken van gezinnen werkt heel goed dit jaar. Er zijn veel kinderen die met elkaar aan het spelen zijn. Max (2) is ook aan het spelen en zijn vader Daan is aan het toekijken. Hij vindt het fijn dat het festival nu meer voor kinderen is. “Het is fijn dat het festival het aantrekkelijker maakt voor gezinnen, zo kan ik mijn lekkere biertje drinken en hebben de kinderen een leuke dag. Het festival brengt ook samenhorigheid mee,” vertelt Daan. “Zeist is een stad met veel mensen, maar je hebt niet echt het gevoel dat er veel te doen is voor de inwoners van Zeist. Zo’n festival helpt enorm om de Zeistenaren meer bij elkaar te brengen.”

Hoewel het festival graag wil uitbreiden, zijn er uitdagingen. “Het park biedt een prachtige locatie, maar we zitten aan de capaciteit van het park,” legt Pepijn uit. “We willen het park niet opgeven voor een plein, we zijn heel dankbaar voor deze plek.”

foodtruck walkartpark
© W. Schoorl

De gemeente wil echter meer rust voor de natuur en overweegt om het grindpad te verkleinen, wat de mogelijkheid om festivals in het park te houden zou beperken. “We zijn nog in overleg met de gemeente,” zegt Pepijn. “We willen hier graag blijven omdat het een waardevolle plek is voor het festival.
Een dag vol plezier en verbinding

Het festival trok over de hele dag enkele duizenden bezoekers. Dit is het derde jaar dat het festival in het Walkartpark plaatsvindt, nadat het eerder voor het gemeentehuis werd gehouden. “We verhuisden naar het park omdat er toen een trouwerij was op het plein voor het gemeentehuis,” herinnert Pepijn zich. “Het bleek een gelukkige toevalligheid te zijn.

Het Zeister Streekbierfestival heeft zich inmiddels stevig gevestigd als een geliefd evenement in de regio, waar bierliefhebbers van alle leeftijden samenkomen om te genieten van de beste regionale brouwsels en een gezellige dag in het park.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?