Vanaf 1 februari gaan we betalen voor het ophalen van grofvuil

kosten grofvuil ophalen zeist

Beeld: ter illustratie. © Canva

Vanaf 1 februari 2023 is het einde verhaal voor het gratis op laten halen van grofvuil. Het kost straks 20 euro om de boel op te laten halen door Reinigingsdienst Midden Nederland (RMN). De gemeente wil hiermee stimuleren dat inwoners hun grofvuil wegbrengen naar het recyclingstation, waar het afval gescheiden kan worden.

Wanneer grofvuil opgehaald wordt, wordt het afval niet gescheiden: “Grofvuil dat wordt opgehaald, komt in één vrachtwagen terecht waar het wordt ‘gekraakt’. Alle soorten afval zijn dan vermengd“, legt de gemeente uit. Door 20 euro te vragen voor het ophalen van grofvuil hoopt de gemeente inwoners te stimuleren om het dan maar zelf weg te brengen. Bij het recyclingstation wordt het afval namelijk wél gescheiden. Het aanbieden van afval blijft daar overigens gratis.
BEKIJK OOK

RMN scherpt de toegangscontrole in Zeist nog verder aan

Of dit er toe zal lijden dat er in de gemeente meer afval gedumpt gaat worden blijft de vraag: “De ervaring in andere gemeenten leert, dat betalen voor het ophalen van grofvuil er niet toe leidt dat inwoners veel meer afval gaan dumpen”, meldt de gemeente. Toch gaat Gemeente Zeist extra handhavers inzetten om dit in de gaten te houden en waar nodig opruimkosten in rekening te brengen.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?