Van 15 tot 21 april 2024 flitsmarathon door heel Europa

politie zeist

© De Zeisterkrant

Van 15 tot 21 april 2024 wordt er door heel Europa een flitsmarathon georganiseerd. In deze week wordt er extra flitsapparatuur ingezet in verschillende Europese landen, dus ook op Nederlandse wegen. Invorderen van het rijbewijs voorkomen? Dan moet je tijdens deze week extra op je snelheid letten.

Hoewel er in Nederland al veel flitspalen, trajectcontroles en mobiele flitsers zijn, wordt er vanaf 15 april extra gelet op snelheidsovertreders tijdens de zogeheten flitsmarathon. Er zowel overdag als ’s nachts extra gecontroleerd op snelheden. De flitsmarathon is een initiatief van Roadpol, de Europese politieorganisatie. Met deze actie heeft de Roadpol het doel om het aantal verkeersslachtoffers in Europa terug te brengen.
Tegenover het Algemeen Dagblad vertelt een woordvoerder van Roadpol dat de belangrijkste oorzaak van de ongeveer 25.000 dodelijke verkeersongevallen snelheidsovertredingen zijn. De vorige edities waren succesvol: zo werden er in 2023 tijdens de flitsmarathon ongeveer 3000 overtredingen geregistreerd en werden er 44 rijbewijzen ingevorderd.

Op 19 april zou er het strengst gecontroleerd worden op snelheid, omdat op deze de meeste landen in Europa meedoen aan de actie. Volgens Roadpol de ‘Speed Marathon’. Welke landen precies deelnemen aan deze actie is niet duidelijk, maar er zijn zo’n 29 landen lid van het netwerk van Roadpol, waaronder Nederland, BelgiĂ« en Duitsland.

De tarieven voor een verkeersboete? Die zijn zo’n 10 procent hoger dan in 2023. Degenen die gebruik willen maken van een flits-app? Die moeten er rekening mee houden dat dit soort applicaties in veel landen niet zijn toegestaan. Ook bijrijders mogen zo’n applicatie niet gebruiken tijdens het rijden.
zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?