Rampjaarroute in Zeist op zaterdag 8 oktober

slot zeist

Beeld: Slot Zeist, één van de locaties tijdens de Rampjaarroute. © De Zeisterkrant

Geheugen van Zeist organiseert in samenwerking met Cultuur Zeist en de Gildegidsen de Rampjaarroute in Zeist. Tijdens de route worden diverse locaties in Zeist uitgelicht die te maken hebben met Rampjaar 1672. De toegang is gratis.

Het jaar 1672 staat bekend als het Rampjaar: het is het jaar dat eigenlijk het einde vormt van de Gouden Eeuw. In 2022 is dat precies 350 jaar geleden. Voor het Geheugen van Zeist reden genoeg om hier bij stil te staan. Er zijn namelijk een aantal locaties in Zeist die een link hebben met de gebeurtenissen in het rampjaar. Sterker nog: Zeist was eventjes het centrum van de wereld als Lodewijk XIV er enkele dagen verblijft.
Tijdens de Rampjaarroute worden de Oude Kerk, Slot Zeist en Blikkenburg uitgelicht: “Met de Oude Kerk, Slot Zeist en Blikkenburg hebben we drie fantastische locaties gevonden die allemaal te maken hebben met het verhaal van Lodewijk XIV in Zeist. Dichter bij de sfeer van toen gaat u niet komen“, aldus Peter de la Mar van Geheugen van Zeist.

BEKIJK OOK:
Zeist’s got Talent: CultuurZeist start met een Open Podium

Cultuur Zeist heeft de programmering van de Rampjaarroute verzorgd. Zo zijn er passende optredens en voorstellingen bij de verschillende locaties op de route. “Het is ontzettend leuk om het verhaal van 1672 te vertalen in passende optredens. Ik denk dat dat prima gelukt is. Wouter Harbers speelt muziek uit de 17e eeuw in de Oude Kerk, muziektheatergroep Poly Hymnia verzorgt een dramatische voorstelling in Slot Zeist en op de fundamenten van het oude Blikkenburg ontmoet u theatergroep Demasqué“, meldt een enthousiaste Dick van Steenis van Cultuur Zeist.

De Rampjaarroute vindt op zaterdag 8 oktober plaats vanaf 13.00 uur in de Oude Kerk. Daarna vindt er opnieuw een start plaats om 14.00 en om 15.00 uur. De toegang is overal gratis.
zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?