Provincie Utrecht investeert 19 miljoen euro in versnelling energietransitie

energietransitie provincie utrecht

© Provincie Utrecht

Provincie Utrecht investeert 19 miljoen euro in versnelling van de energietransitie. Het wordt besteed aan woningisolatie voor huishoudens met een laag inkomen, duurzame elektriciteitsopwekking én maatregelen tegen netcongestie.

In het coalitieakkoord van de Provincie Utrecht is vorig jaar afgesproken dat de provincie komende jaren 50 miljoen investeert in het versnellen van de energietransitie. Op 26 juni hebben de Provinciale Staten een besluit genomen over het gebruik van de eerste 19 miljoen. Ook is het college gevraagd om voor de resterende middelen plannen uit te gaan werken.
Zo’n 10 miljoen gaat naar het verduurzamen van woningen. “Hiermee kunnen 8000 woningen met een slecht energielabel versneld worden ge√Įsoleerd, in samenwerking met gemeenten. Hierbij worden ook subsidiemogelijkheden van het Rijk en Europa benut“, meldt Provincie Utrecht.

Een ander deel van het geld zal gebruik worden als lening aan lokale energieco√∂rperaties ‘om hen te ondersteunen bij de ontwikkeling van duurzame energieprojecten’. Hierbij kan gedacht worden aan windmolens en zonneparken. Ook wordt ge√Įnvesteerd in de ontwikkeling van energyhubs.

De Provinciale Staten hebben naast deze initiatieven op korte termijn, ook de opdracht gegeven om voor nog eens 30 miljoen euro plannen uit te werken om de energietransitie een impuls te geven. “Hiervoor wordt gedacht aan het oprichten van een provinciaal warmtebedrijf en leningen aan bedrijven voor aanvullende maatregelen om netcongestie tegen te gaan“, aldus de provincie.
zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?