Primeur: Zeist krijgt haar eerste eigen brouwcafé

eerste brouwcafé zeist

Beeld: Ter illustratie. © Canva

Brouwerij Brasser zal binnenkort het eerste brouwcafé in Zeist openen. De brouwerij, bekend van Proeflokaal Brewers, verwacht medio september klaar te zijn met de verbouwing van haar eigen brouwcafé. De realisatie van het eerste Zeister brouwcafé ging niet zonder slag of stoot. De Zeisterkrant sprak met eigenaar en initiatiefnemer Cas Brasser.

Brouwerij Brasser is niet nieuw in de wereld van bieren. De brouwerij is al actief sinds 2016. In Austerlitz, de woonplaats van eigenaar Cas Brasser, begon het allemaal. Na wat successen en regelmatige aanwezigheid op verschillende speciaal bierfestivals ontstond er een samenwerking met Brouwerij Thorhem uit Doorn.
Proeflokaal Brewers

Samen met Brouwerij Thorhem had Brouwerij Brasser een brouwerij in Zeist aan de Woudenbergseweg. Om de samenwerking meer inhoud te geven, werd er gekeken naar een proeflokaal. De brouwerijen waren voornemens het proeflokaal te openen op de bovenste verdieping van parkeergarage De Slof aan de Hogeweg.

LEES OOK:
Nieuwe menukaart voor De Colonel Zeist

Tijdens een pitch bij wethouder van Kunst en Cultuur werd er uitgeweken naar de locatie aan de Slotlaan 314, waar Proeflokaal Brewers vandaag de dag gevestigd is. In september 2019 werd er gestart met de verbouwing. Proeflokaal Brewers aan de Slotlaan in Zeist opende – eerder dan gepland, vanwege geldgebrek – niet veel later in 2020 haar deuren.

brouwcafé zeist
Hier komt het brouwcafé in Zeist, bij Proeflokaal Brewers. © C. Brasser

Corona

Echter was dit voor korte duur: na twee maanden moest zij noodgedwongen haar deuren sluiten vanwege de coronacrisis. En dat was niet het enige: ook de zakelijke samenwerking met Brouwerij Thorhem kwam ten einde. “De Brouwerij was te duur voor Brouwerij Brasser om zelfstandig door te gaan. Momenteel wordt deze verhuurd aan een andere partij“, meldt Cas Brasser aan deze krant.
Hobbybrouwers

Vanaf dat moment kwam het plan bij Cas opzetten om zelfstandig een brouwerij te openen, waarbij de kosten overzichtelijk blijven voor Brouwerij Brasser. In de tussentijd was er een innige band ontstaan tussen Brouwerij Brasser en verschillende hobbybrouwers uit Zeist.

Mede door deze band kwam het een en ander in een stroomversnelling, dat resulteert tot een Brouwcafé binnen Zeist waarbij hobbybrouwers in Zeist en daarbuiten en liefhebbers van Speciaal bier uit de regio zich zeker zullen herkennen en thuis voelen“, vertelt Brasser enthousiast.

Er moet nog een hoop gebeuren. “Van de week gaan we de vloer open maken, verstevigen, tegelen, glazen wand plaatsen“. Naar verwachting zal de brouwerij medio september klaar zijn.
vloer opengemaakt proeflokaal brewers
De vloer inmiddels opengemaakt. © C. Brasser
zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?