NS start proef met elektrische OV-fiets op station Driebergen-Zeist

station driebergen-zeist ns ov-ebikes

Beeld: de nieuwe OV-ebikes van NS. © NS Pers

Een primeur voor station Driebergen-Zeist: NS start daar voor het eerst een proef met elektrische OV-fietsen. Er komen een jaar lang 30 elektrische fietsen te staan. NS wil met de proef onderzoeken of de OV-ebike aan de wensen van reizigers voldoet en of het een waardevolle aanvulling is op de huidige OV-fiets.

Met een OV-ebike kunnen reizigers maximaal 110 kilometer ver fietsen. Ze behalen een snelheid van 25 kilometer per uur; bij snelheden hierboven stopt de elektrische ondersteuning. Wanneer een reiziger een OV-ebike huurt, wordt er een fiets met een volledig opgeladen batterij meegegeven. De accu’s worden met 100% groene stroom opgeladen.
De keuze voor Driebergen-Zeist lijkt met name te liggen aan de omgeving: “In het weekend is de Utrechtse Heuvelrug een populaire bestemming voor reizigers die met de trein naar station Driebergen-Zeist komen. Door de proef met de OV-ebikes kunnen reizigers – naast de bus, lopend of met de normale OV-fiets – ook lekker met de elektrische fiets het natuurgebied verkennen“, aldus Marise Bezema, verantwoordelijk voor OV-ebike en OV-fiets bij NS.

BEKIJK OOK:
‘Gratis OV voor 66-plussers met krappe beurs’

Het gebruik van een OV-ebike kost 10 euro per keer, per 24 uur. Wanneer reizigers de elektrische fiets langer dan 72 uur houden, dan gelden dezelfde toeslagen als bij een normale OV-fiets.

Onderzoek

Met deze proef onderzoekt NS hoeveel evraag er is naar elektrische OV-fietsen en voor welke afstanden ze interessant zijn. Op het station worden gebruikers achteraf naar hun ervaringen gevraagd.
Ook zijn de fietsen uitgerust met een GPS-tracker om onderzoeksgegevens te verzamelen. “Om de privacy van de consumenten te bewaken, worden de persoonsgegevens en locatiegegevens apart van elkaar opgeslagen. Daardoor weet de leverancier van de fietsen waar de OV-ebike in kwestie is, maar niet wie op de fiets zit“, belooft NS. NS zelf weet wel wie er op de fiets zit, maar niet waar deze zich bevindt.

De fietsen worden met een fietsendrager of een aanhangwagen telkens weer verspreid in de gemeente.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?