Meldpunt voor misstanden in de particuliere verhuur vanaf 2024 actief in Zeist

gemeentehuis gemeente zeist

© Zeisterkrant

Per 1 januari 2024 voert de gemeente Zeist een meldpunt in waar mistanden in de particuliere verhuur gemeld kunnen worden. Het meldpunt is onderdeel van de Wet goed verhuurderschap die op 1 juli 2023 is ingegaan. In deze wet staan regels waaraan verhuurders zich moeten houden. Dit meldpunt helpt de gemeente om de regels te handhaven en huurders te beschermen.

De woningnood in Zeist is hoog. Met de implementatie van de Wet goed verhuurderschap willen we in Zeist meer sturen op een eerlijk proces ook voor huurders met een middeninkomen“, meldt wethouder Laura Hoogstraten van de gemeente Zeist.
De Wet goed verhuurderschap is er om ongewenste verhuurpraktijken tegen te gaan. Naast huurders worden ook woningzoekenden en arbeidsmigranten beschermd. Verhuurders en verhuurbemiddelaars moeten aan 7 regels van goed verhuurderschap voldoen.

Zo mogen ze niet discrimineren en intimideren, geldt een maximum waarborgsom en mogen er geen onredelijke servicekosten gevraagd worden. De huurovereenkomst moet op schrift staan en de huurder moet zijn geïnformeerd over zijn of haar rechten en plichten. Ook mogen bemiddelaars geen bemiddelingskosten vragen. Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om op te treden tegen verhuurders die de wet overtreden.

ZIE OOK:
Straks zo’n 175 huurwoningen op locatie van het voormalige V&D-pand in Zeist

Denk aan veel te hoge huren, slecht onderhoud, geen gehoor geven aan klachten of dreigen met uitzetting als een verhuurder hier iets van zegt. Veel huurders hebben vanwege de krapte op de woningmarkt geen alternatief. We zijn daarom blij met deze nieuwe wet. Die geeft ons meer mogelijkheden hen te beschermen“, aldus Hoogstraten.
zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?