Lab Lou: een bruisende broedplaats voor creativiteit en samenwerking

stadslab lablou

┬ę Lab Lou

In een omgetoverd tuincentrum aan de rand van Zeist West biedt Lab Lou creatieve en sociale ondernemers werkruimtes, flexplekken en samenwerking. Daarnaast organiseert Lab Lou diverse activiteiten voor de lokale gemeenschap, waardoor ze niet alleen ondernemers ondersteunen maar ook de omgeving.

Een idee ontstaat

Marloes Klok, community manager bij Lab Lou, vertelt dat het initiatief is ontstaan vanuit StadsLab Zeist, een beweging van stadmakers die van Zeist een inclusieve, creatieve en duurzame plek willen maken. “Ze vonden dat er in Zeist wel iets bruisends mocht komen, een plek waar je kunt samenkomen en samenwerken, een plek waar mooie idee├źn ontstaan,” vertelt Marloes. “We kwamen in contact met Stichting LOU, wat ons naar dit leegstaande tuincentrum bracht dat al bijna tien jaar leeg stond.”
Na het verkrijgen van de sleutels op 1 november, nam het team de tijd om het pand in te richten. Op 1 februari gingen de deuren officieel open. Marloes benadrukt dat iedereen welkom is: “Het moet een plek zijn voor creatieve, culturele en sociale initiatieven, een soort buurthuis maar dan bruisend.”

Faciliteiten en activiteiten

Lab Lou biedt vaste ruimtes voor ondernemers, die allemaal verhuurd zijn, evenals dagruimtes, zalen voor presentaties en vergaderingen, en workshopruimtes voor creatieve ondernemers. “We hebben een movienight en een Doe Caf├ę, beide een keer per maand. We zijn ook een plantenasiel aan het oprichten,” zegt Marloes. “We willen de buurt aantrekken; het moet een fijne plek zijn waar mensen even binnenkomen om bijvoorbeeld een boekje te lezen.

Marloes merkt op dat Lab Lou steeds drukker wordt. “We zijn nu vooral bezig om de buurt te bereiken door middel van flyeren en contact leggen. Alle ondernemers beginnen ons zeker te vinden, en veel ruimtes worden verhuurd. Eerst vroegen buurtbewoners zich af wat er allemaal gebeurde in dat lege tuincentrum, maar nu leert de buurt ons steeds beter kennen en wordt enthousiaster, wat heel leuk is.”
Ondernemers die een vaste ruimte huren, worden gevraagd om jaarlijks 18 uur vrijwilligerswerk te doen voor Lab Lou. “We vragen de ondernemers actief deel te nemen aan onze community. Zo helpt een filmmaker ons bijvoorbeeld met onze filmpjes,” legt Marloes uit.

Samenwerking en toekomst

De samenwerking tussen ondernemers binnen Lab Lou bloeit. “Veel ondernemers gaan met elkaar samenwerken en gebruiken elkaars kennis om elkaar te helpen. Iedereen steunt elkaar heel erg, en dat is leuk om te zien,” aldus Marloes.

De toekomst van Lab Lou ziet er veelbelovend uit. “We willen veel initiatieven opstarten voor zowel ondernemers als buurtbewoners. Ons doel is een plek te worden waar iedereen graag samenkomt, van alle lagen van de bevolking.
Ellen van Roij over Lab Lou

Ellen van Roij, ondernemer bij Lab Lou met haar bedrijf ‘Een Zaak van Gedrag’, helpt maatschappelijke organisaties met gedragsverandering. Ellen kende StadsLab al van eerdere samenwerkingen en was direct enthousiast over Lab Lou. “De sfeer is heel prettig, informeel en creatief. Veel mensen werken vanuit een maatschappelijke betekenis, en je wilt samen iets opbouwen en wat betekenen voor Zeist.

Ellen werkt bijna elke dag bij Lab Lou en merkt dat de omgeving haar werkplezier en inzet verhoogt. “Als je op een fijne plek bent, doe je je werk beter,” zegt ze. Ellen en de andere ondernemers wisselen veel idee├źn uit en helpen elkaar wanneer dat nodig is. “Laatst organiseerde ik iets en had muziek nodig. Een andere ondernemer hielp me daarmee. We zoeken elkaar op en dragen bij aan elkaar, wat heel fijn is.”

Ellen ziet Lab Lou als een ideale plek voor ondernemers die op zoek zijn naar inspiratie en samenwerking. “Lab Lou is zeker een aanrader als je een werkruimte zoekt waar je ge├»nspireerd wordt en kunt samenwerken met andere ondernemers. En als je ook iets wilt betekenen voor de maatschappij, is dit de perfecte plek.”
Ellen heeft grote plannen voor haar bedrijf en ziet Lab Lou als een belangrijke partner in het oplossen van maatschappelijke kwesties. “Ik wil groter worden met mijn bedrijf en grote maatschappelijke kwesties oplossen. Hiervoor kan Lab Lou een grote rol spelen door samen te werken met andere ondernemers.”

Lab Lou blijft zich ontwikkelen als een dynamische broedplaats waar creativiteit, samenwerking en maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Het biedt niet alleen een plek voor ondernemers om te groeien, maar ook een gemeenschap waarin iedereen welkom is.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?