‘Je houdt echt vrienden voor het leven’

buddy to buddy

Foto: Aantal koppels en organisatie van buddy tot buddy. © A.Popken

Op 6 mei kwamen alle koppels van het Buddy tot Buddy programma in Zeist weer bij elkaar, om ervaringen te delen van de afgelopen afgelopen 2 maanden in het Buddy café. “Het is nauwelijks te geloven dat we al halverwege zijn!“, vertelt organisator Sofie Derks. 

Buddy to Buddy koppelt nieuwkomers die hun land van herkomst moesten verlaten aan stads- of dorpsgenoten op basis van gelijkwaardigheid en gedeelde interesse. Tijdens een informatieavond kunnen stad of dorpsgenoten zich aanmelden. De organisatie doet hun best om zo goed mogelijk matches te maken qua interesses en overeenkomsten. Bij het een diner leren ze elkaar voor eerste kennen. “Natuurlijk is dat best spannend, maar bij ons klikte het eigenlijk meteen“, vertelt Maarten van der Vegt die samen met Mustafa Eviz uit Turkije een buddy’s is. Beiden zijn in het programma terechtgekomen via vrienden.
Tekst gaat verder onder de foto.

buddys
© A. Popken

Naast het organiseren van sportieve, creatieve en muzikale  activiteiten voor de buddy’s als groep van 25 koppels, stimuleert Buddy to Buddy hen ook om samen dingen te ondernemen. “We spreken minste één keer per week af om iets te gaan doen. We gaan vaak wandelen en hebben bijna elk bos in de omgeving verkend. Binnenkort gaan we zelfs voetballen“, vertelt Van der Vegt trots, terwijl hij lachend naar zijn buddy kijkt. Het plan staat al een tijdje, maar ze zijn er nog niet aan toegekomen. Volgens Eviz is niet alleen praten, maar ook iets doen, juist de beste manier om elkaar beter te leren kennen en ook de Nederlandse taal beter te leren, wat voor Eviz echt een doel is. “Ik wil graag een echte Nederlander worden“, vertelt hij.

Nederlands fenomeen

Fietsen is een Nederlands fenomeen dat voor nieuwkomers soms een aanpassing kan zijn. Eviz pakt nog vaak de auto, gewend als hij is aan het Turkse verkeer, terwijl zijn buddy van der Vegt overal naartoe fietst. “Ik heb laatst voor het eerst gefietst, maar het gaat nog niet zo goed“, geeft Eviz toe. 
Het andere buddy koppel, Ismaïl Al Hitar en Amera Nasher, die samen buddy’s zijn van Anja en Willem Hazewindus, hebben de fiets echter meteen omarmd sinds ze in Nederland zijn. In hun thuisland Jemen, mogen vrouwen niet veel aan sport doen, en fietsen is iets waar ze niet eens aan denken. Nu gebruiken ze beide de fiets, maar al te graag, en gaan ze samen met hun buddy’s tochtjes maken en naar elkaars huis om samen te eten. Anja en Willem Hazewindus vonden het bezoek aan het AZC en een speciaal diner georganiseerd door Nasher tot nu toe het meest bijzonder.

Tekst gaat verder onder de foto.

meer zeister buddys

Voelt als thuis

Voor Al Hitar en Nasher is het AZC hun thuis, maar ze ervaren vaak een gebrek aan integratie met de Nederlandse cultuur doordat ze voornamelijk met medebewoners omgaan. Buddy to Buddy bezocht het AZC en bood hun programma aan, waar direct enthousiast op werd gereageerd. Ze voelen zich echt thuis door hun buddy’s en zijn nu op zoek naar een huis in Zeist. “Ik heb nu echt een familie hier“, vertelt Nasher. Ze is erg dankbaar voor dat ze samen met ander aan dit programma kan meedoen. 
Anja Hazewindus deelt: “Het delen van verhalen en het leren kennen van elkaars culturen verandert je perceptie van nieuwkomers naar Nederland.” Willem Hazewendus voegt eraan toe: “Soms is het moeilijk elkaar te verstaan, maar samen vinden we creatieve manieren om elkaar te begrijpen.” De dochter van Al Hitar en Nasher helpt hen enorm daarbij. Ze heeft in korte tijd de Nederlandse taal goed zich eigen gemaakt.

Even later komen de andere koppels vol energie het buddycafé binnen en beginnen direct levendige gesprekken alsof ze elkaar al jaren kennen. Een warme en hechte gemeenschap van boeiende en betrokken mensen. Volgens Derks houdt 60 tot 70 procent van de buddy’s regelmatig contact na het programma. “Succesvolle integratie kun je niet verwachten van één partij, het werkt alleen als je samen naar elkaar toe beweegt. We gunnen iedereen deze ervaring, daarom zijn we al bezig met een tweede ronde. De wachtlijst met nieuwkomer buddy’s is al ruim gevuld, maar er is nog wel plek voor Zeisternaren die buddy willen worden!“, aldus Derks.

De eerste volgende informatiebijeenkomst staat gepland op woensdagavond 19 juni om 19:30. Ben je geïnteresseerd? Houd dan de website in de gaten of mail de organisatie.
zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?