In één maand tijd 1375 wilde dieren- en plantensoorten geteld door Zeistenaren

heel zeist telt mee

© Mel Boas, via Gemeente Zeist

1375. Dat is het aantal getelde wilde dieren- en platensoorten in de gemeente Zeist. Het rapport ‘Staat van de biodiversiteit in Zeist’ werd donderdagavond 4 juli tijdens de onthulling van ‘Heel Zeist telt mee’ onthult.

Inwoners van Zeist ontdekte onder meer een gele tijger en een Chinese Wolhandkrab. De tijger is geen grote katachtige maar een gele nachtvlinder, iets wat vermeld staat in het rapport dat Arnout de Mooij van Waarneming.nl aan wethouder Wouter Catsburg overhandigde.
“Projecten als deze zijn zo belangrijk. Niet alleen voor nu, maar ook voor de volgende generaties. Door samen met inwoners te kijken hoe het ervoor staat met de soortenrijkdom, weten we ook beter welke maatregelen we kunnen nemen om de biodiversiteit te helpen”, aldus Catsburg. “Dat doen we niet alleen voor planten en dieren, maar juist ook voor onze inwoners. In gemeente Zeist streven we naar een groene en gezonde leefomgeving, daar willen we graag moeite voor doen”, benadrukt hij.

In totaal werd er door 499 inwoners van Zeist geteld en werden er 1375 waarnemingen gedaan. De waarnemingen worden in een grote natuurdatabank opgenomen. Experts hebben ervoor gezorgd dat de ingevoerde wilde dieren- en plantensoorten gevalideerd worden, alvorens ze toegevoegd worden aan de databank.  “Daardoor weten we dat de gegevens kloppen en dus betrouwbaar zijn. De natuurdata laten ons zien hoe het ervoor staat met de biodiversiteit in Zeist”, legt Dylan Verheul, oprichter van Waarneming.nl, uit.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?