Gemeente Zeist investeert ruim 3 miljoen euro in Stedin

gemeentehuis gemeente zeist

© De Zeisterkrant

Gemeente Zeist gaat ruim 3 miljoen euro investeren in Stedin, de beheerder van het elektriciteitsnet in de provincie Utrecht. De gemeente wil op deze manier bijdragen aan het voorbereiden op een duurzame toekomst.

Stedin staat voor de uitdaging het elektriciteitsnet flink uit te breiden. Doordat er steeds meer afscheid genomen wordt van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, wordt het elektriciteitsnet namelijk zwaarder belast.
Tot 2030 moet Stedin miljarden investeren in het elektriciteitsnetwerk. Daarvoor gaat de netbeheerder leningen aan. Hoe meer eigen vermogen Stedin heeft, hoe lager de rentes die ze moet betalen voor leningen. Om dat eigen vermogen te vergroten, zoekt Stedin nieuwe aandeelhouders.

Dat mogen alleen overheden zijn, omdat het elektriciteitsnet essentieel is voor onze samenleving. Stedin heeft daarom de provincie Utrecht en alle Utrechtse gemeenten die nog geen aandeelhouder zijn, gevraagd te investeren in aandelen van Stedin. “De gemeenteraad van Zeist heeft hier nu mee ingestemd en draag zo bij aan de benodigde versterking en uitbreiding van het elektriciteitsnet“, meldt de gemeente in een persbericht.

ZIE OOK:
Gemeente Zeist geeft inwoners binnenkort korting om hun daken te vergroenen

Wethouder Walter van Dijk spreekt over een investering in een duurzame toekomst: “Een elektriciteitsnet dat is voorbereid op de toekomst is van groot belang voor inwoners en ondernemers. Door deze stap te nemen investeert Zeist in een duurzame toekomst voor onze regio“, aldus Van Dijk.
zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?