Exclusief: Marktondernemers niet blij met verplaatsing naar Slotlaan vanwege Winter Wonderland

bakkerij t stoepje zeist

Beeld: Bakkerij ‘T Stoepje Westerink, een van de kramen die verplaatst zal worden. © De Zeisterkrant

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat de gemeente Zeist heeft besloten om de markt tijdelijk te verplaatsen naar de Slotlaan. Dit vanwege Winter Wonderland, die dit jaar extra veel ruimte in beslag neemt. Verschillende ondernemers van de markt zijn hier niet blij mee en er heerst verbazing over deze rigoureuze beslissing. De Zeisterkrant sprak meerdere marktondernemers.

Van 21 november tot en met 8 januari zal de weekmarkt verplaatst worden naar de Slotlaan, ter hoogte van het Walkartpark. Zowel donderdag als zaterdag zal de markt aan de kant van het park en op de middenberm staan. De weg aan de kant van de winkels blijft open voor eenrichtingsverkeer.
“Plek genoeg op huidige plein”

Esther Kruythof van Aardappelhandel Kruythof is hier op z’n zachtst gezegd niet blij mee. Volgens de eigenaresse van de kraam, die al sinds 1974 met hart en ziel op de markt in Zeist te vinden is, was het gewoon mogelijk geweest om de markt zo in te delen dat het prima had gepast met Winter Wonderland: “De markt hoeft niet verplaatst te worden, plek genoeg op het huidige plein, wij kunnen samen met onze collega’s de markt zo in delen, dat het makkelijk past en samen met de ijsbaan, er een gezellig geheel van kunnen maken“, aldus Kruythof.

En die gedachte lijkt logisch: Winter Wonderland Zeist laat namelijk eerder deze week weten op zoek te zijn naar standhouders voor een ware kerstmarkt op nota bene het marktplein rondom Winter Wonderland Zeist. Met meer dan 50 kramen beloofd het ‘de gezelligste kerstmarkt van midden Nederland’ te worden, aldus de organisatie.

Meten

Een ondernemer die liever niet met de naam in de krant genoemd wil worden, meldt dat er eerst gemeten zou worden met de gemeente Zeist. Dit zou enkele dagen plaatsvinden, nadat het nieuws al in een lokale krant naar buiten kwam dat de gemeente de knoop had doorgehakt: “Er zou zaterdag gemeten worden of de kramen rondom Winter Wonderland zouden kunnen staan, en nu krijgen we opeens te horen dat het al rond is“.
BEKIJK OOK:
Winter Wonderland Zeist dit jaar op het marktplein: “Groter dan ooit!”

Coert Westerink van Bakkerij ‘T Stoepje was ook in de veronderstelling dat er eerst gemeten zou worden, voordat er een beslissing gemaakt zou worden. Hoewel hij ook niet tevreden is met de keuze om de complete markt te verplaatsen naar de Slotlaan, wil hij het wel een kans geven. “Het is zoals het is, dus laten we het een kans geven. Er zijn gelukkig voldoende parkeermogelijkheden, bijvoorbeeld bij Figi en bij het gemeentehuis“, aldus Westerink.

Willem-Jan Hendriksen van Hendriksen Kipspecialiteiten laat ook aan ons weten dat het besluit uit het niets lijkt te komen, maar kijkt daar niet meer van op: “Het gaat al jaren zo met de communicatie. Het klopt dat er zaterdag gemeten zou worden, maar opeens hoorde ik dat het besluit al genomen was.”

Marktmeester Paul van Otterloo meldt aan ons dat het meten meer een eigen initiatief was: “De marktcommissie heeft eerder met de gemeente Zeist al opgemeten of het zou passen. Het meten was een eigen initiatief.” Een woordvoerder van de gemeente Zeist bevestigt dit.
Er werd ook gekeken naar andere verplaatsingen: “We hebben gepuzzeld, maar bijvoorbeeld een verplaatsing naar de Voorheuvel kan al niet, omdat dat een doorgaande weg is“. Van Otterloo is vooralsnog positief: “We proberen er het allerbeste uit te halen! De potentie is er zeker!

Omleidingen en wegsleepregeling

Het verkeer zal op de nieuwe locatie omgeleid gaan worden. Hoe dat zal gaan gebeuren is de gemeente nog aan het uitzoeken: “Op dit moment wordt nog gekeken hoe dat precies zal gebeuren. Er komen borden die verwijzen naar een omleidingsroute. Begin november wordt hier meer over duidelijk en worden betrokkenen ingelicht“, aldus een woordvoerder van de gemeente. Ook is er op de dagen van de markt een wegsleepregeling van kracht.

Bewoners zijn volgens de gemeente per brief op de hoogte gebracht. Gemeente Zeist laat weten dat er morgen, dinsdag, twee medewerkers van de gemeente een persoonlijk bezoek brengen aan de ondernemers.
zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?