Terug van vakantie op vakantie in Zeist

columnist robbert tigchelaar zeisterkrant

Elk jaar ga ik op vakantie. Het liefst naar Italië, mijn favoriete vakantieland. Heerlijk eten, een prachtige omgeving en het gevoel van een geweldig warme gastvrijheid. Alsof ik thuis ben, maar dan in een andere omgeving. Vakantie, ik kijk er elk jaar weer naar uit.

Er zijn een aantal ingrediënten die vakantie voor mij vakantie maken. Laat ik starten met de omgeving. Mooi beboste gebieden, paadjes waarbij je je afvraagt of het wel echt paadjes zijn en het gevoel dat er achter elke boom een bijzonder dier kan zitten die zich afvraagt wat ik hier doe.

Ook de keuken vind ik een belangrijk onderdeel. Lokale ingrediënten zijn dé ingrediënten om op te gaan in de omgeving. Het liefst zo van het land, uit de tuin of van een lokaal marktje. In Italië smaakt mozzarella nergens zo lekker, evenals een fles wijn uit Montepulciano. En elk land heeft wel zijn eigen lokale biertje: van een Mythos in Griekenland tot een Nastro Azzurro in Italië.
En wat dacht je van de dorpjes, waar onbekenden je begroeten terwijl zij zich tegelijkertijd – net als de dieren achter de boom – afvragen wat jij daar doet. Het aanschuiven bij een terrasje, waar je het moet doen met een karige menukaart waar eigenlijk meer dan genoeg op staat om een middag een heerlijke vakantiemiddag te maken.

Maar ja, aan elke vakantie komt ook altijd een eind. En in mijn geval betekent dat terug naar Zeist. Of dat zo erg is? Eigenlijk niet! Zeist is ook goed te vertalen naar een buitenlandse vakantiebestemming.

Voor de beboste gebieden kan ik uitwijken naar het Laantje Zonder Eind, waar her en der ook een hert met dezelfde vraagtekens kan zitten als dat everzwijn in Umbrië. Voor de lokale keuken met ingrediënten kan ik genieten van diverse hapjes bij het Beauforthuis. En voor een lokaal gebrouwen biertje wijk ik uit naar Proeflokaal Brewers, waar Slotbier zo van de tap komt. En wil ik me even terug voelen in Italië? Dan haal ik toch wat échte Italiaanse versnaperingen – inclusief dat flesje uit Montepulciano – bij Sluprini?
Terug van vakantie? Eigenlijk begint hij pas. Buone vacanze!

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?