Buddy to Buddy ook van start in Zeist

buddy to buddy zeist

Bram de Gast (l.), buddy op de Heuvelrug én projectcoördinator in Zeist samen met Latif (r.), buddy op de Heuvelrug.

Het concept van stichting Buddy to Buddy faciliteert gelijkwaardig, vriendschappelijk contact tussen Nederlanders en nieuwe Nederlanders. Juist dát is -naast de bestaande professionele en vrijwillige hulp- een veelvoorkomende behoefte onder nieuwkomers. Een praatje maken, samen eten, naar een sportclub, feestdagen vieren: we hebben het allemaal nodig om ergens te aarden en mee te doen. In een samenleving waarin we maximaal van elkaar mogen verschillen, maar tegelijkertijd maximaal met elkaar verbonden zijn. Door waardering en veel geopende open verspreid Buddy to Buddy zich door het hele land, waaronder de reeds succesvolle vestigingen in Utrecht en op de Utrechtse Heuvelrug. De kans om je thuis te voelen is groter als je zo dichtbij mogelijk je eigen woonomgeving contact kunt maken met elkaar. Daarom gaan we nu ook lokaal van start in de gemeente Zeist!

Het lijkt zo simpel, maar het gaat niet altijd vanzelf. Veel nieuwkomers leven in een sociaal isolement, soms zelfs nog jaren na hun officiële ‘inburgering’ (op papier). Ze willen graag in contact komen met Nederlanders, maar weten niet goed hoe. Tegelijkertijd zijn er veel Nederlanders die hun wereld willen openstellen voor een nieuwkomer, maar ook niet weten welke eerste stap ze kunnen zetten en/of in hoeverre een taalbarrière een belemmering vormt.
Stichting Buddy to Buddy helpt bij de totstandkoming van dit contact door middel van matchingrondes. In de 15 gemeenten waar we al actief zijn, zijn meerdere prachtige resultaten ontstaan uit het matchen van buddy’s. Buddy Somayeh: “Ik heb met nieuwe mensen kennis gemaakt, beter Nederlands leren praten en heb veel geleerd over de Nederlandse cultuur en gewoonten. Ik maak nieuwe goede vrienden. Sterker nog, ik ben nu veel doelgerichter geworden en heb plannen gemaakt voor toekomstige studies, werk en mijn gezondheid. Het geeft me zelfvertrouwen.

Begin 2024 start de stichting met een pilot van twee rondes in de gemeente Zeist. We trappen af met een feestelijk matchingdiner waar de gekoppelde buddy’s elkaar voor het eerst zullen ontmoeten. Iedereen kan meedoen: jong, oud, alleen of als gezin. Je kunt van betekenis zijn door gewoon jezelf te zijn. Buddy’s worden gekoppeld op basis van gemeenschappelijke interesses en kiezen ervoor om in een periode van vier maanden wekelijks contact te hebben. Ze openen daarmee de deur naar elkaars wereld.

Naast het 1-op-1 contact met je buddy, word je onderdeel van de community. Buddy to Buddy organiseert gezamenlijke activiteiten waar buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten en plezier kunnen maken. Daarnaast is er begeleiding in de vorm van Buddytalks (intervisie), waar er ruimte is om jouw ervaringen te delen en elkaar te bevragen. Je staat er dus niet alleen voor. Na vier maanden wordt de matchingronde feestelijk afgesloten. Soms blijft het daarbij, soms is er een stevige basis voor een langere vriendschap ontstaan en soms sluiten buddy’s zich aan bij de community om nog meer mensen te ontmoeten. Alle uitkomsten zijn goed genoeg en hebben in ieder geval een bijdrage geleverd aan verruimde blikken naar elkaar.
Word buddy!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je als buddy meedoen in de eerste matchingronde van Zeist? We organiseren begin januari 2024 een informatieavond. Op 29 januari zal het eerste matchingdiner plaatsvinden. Je leest er binnenkort meer over op www.buddytobuddy.nl/zeist, waar je je ook kunt aanmelden via het inschrijfformulier. Heb je vragen of wil je op een andere manier bijdragen aan de organisatie (als vrijwilliger, donateur of samenwerkingspartner)? Stuur dan een mailtje naar zeist@buddytobuddy.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. We hopen natuurlijk op veel respons, dus voel vooral geen drempel om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?