Onderzoek: Nalevingspercentage leeftijdsgrens door Zeister alcoholverstrekkers slechts 25%

alcohol koop jongeren onderzoek

Beeld ter illustratie © Canva

De gemeente Zeist heeft onderzoek laten uitvoeren naar hoe het gesteld is met de alcoholverstrekking aan jongeren binnen de gemeente. Uit het onderzoek is gebleken dat er bij driekwart van de bezochte alcoholverstrekkers de leeftijdsgrens niet of voldoende wordt nageleefd.

In het onderzoek, dat voor de zesde keer werd uitgevoerd, werden in de periode van juli en november vorig jaar 61 aankooppogingen gedaan door ‘mysterkids’. In het onderzoek werd de alcoholverstrekking van drie soorten bedrijven onderzocht: detailhandelsbedrijven (supermarkten), commerciële horeca (café, restaurants) en paracommerciële horeca (sportverenigingen).




Bij 47% van de bezoeken vond er directe verstrekking van alcoholhoudende drank aan persoon jonger dan 18 jaar plaats. Bij 26% van de bezoeken werd er weliswaar gevraagd om een identiteitsbewijs, maar werd deze niet goed gecontroleerd en werd er alsnog alcohol versterkt aan een persoon jonger dan 18 jaar.

Bij 25% vroeg de verstrekker de jongeren om een ID en werd de aankoop van alcoholhoudende drank door een persoon jonger dan 18 jaar daadwerkelijk geweigerd. In één enkel geval werd er gevraagd naar de leeftijd, waarbij de jongeren in opdracht hebben geantwoord dat zij 18 jaar waren, en werd zonder verdere controle alcohol verstrekt.

Het onderzoeksbureau, Bureau Horeca Bijzondere Wetten, beveelt aan om de resultaten te bespreken met de betreffende ondernemers en verenigingen. Ook stellen zij dat het loont goed naleefgedrag te gaan belonen. Er wordt ook aanbevolen om online trainingen aan te bieden en gebruik te maken van een hulpmiddel, zoals een ID-scanner. Ten slotte zou er volgens het onderzoeksbureau nagedacht kunnen worden over een lokale communicatiecampagne om bewustwording en acceptatie van de norm te bewerkstelligen.




Het complete onderzoek met de onderzoeksresultaten per bezochte locatie is hier te bekijken.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?