Marieke Markensteijn is de allereerste klimaatburgemeester van Zeist. Met haar motivatie en enthousiasme staat ze te popelen om haar rol aan te pakken en de buurt en zijn bewoners te inspireren. “We kunnen er al mee beginnen rond de feestdagen,” vertelt ze enthousiast.
“Ik kwam erachter dat er in Zeist helemaal geen klimaatburgemeester was, terwijl omliggende gemeenten dit wel hadden. Doordat ik onderzoek had gedaan en vol goede moed ging kijken of er veel gebeurde rondom dit thema, viel het tegen,” vertelt Marieke. Gemotiveerd door haar passie voor de bescherming van de leefomgeving, besloot ze zich aan te melden voor deze rol. “Vorige maand ben ik officieel door de commissaris van de koning in Utrecht benoemd tot klimaatburgemeester,” aldus Marieke.
Klimaatproblemen zijn voor niemand nieuw en blijven actueel. Economische belangen vormen nog steeds een obstakel voor echte vooruitgang. Volgens Marieke is verbinding het belangrijkste in het klimaatvraagstuk. “Door samen er meer aan te denken en te doen, komen we verder. De feestdagen zijn daarin een goede start.” Rond de feestdagen kopen we door traditie cadeautjes voor elkaar, meestal nieuwe spullen, wat CO2-uitstoot veroorzaakt. Marieke pleit voor hergebruik van cadeautjes of het geven van een belevenis als cadeau. “Ik heb mijn twee zoons kaartjes voor een voetbalwedstrijd cadeau gegeven,” zegt ze.
Marieke is nu de derde burgemeester in Zeist, naast de kinderburgemeester en de hoofdburgemeester. Samenwerking tussen hen kan mooie initiatieven opleveren. Volgende week ontmoet Marieke wethouder Wouter Catsburg, die zich richt op duurzaamheid. “Zeist heeft gelukkig al initiatieven zoals Samen Duurzaam Zeist, voedselbossen en de dorpsboerderij De Brink.”
Samen met de jongere generatie wil ze ook kijken naar wat zij graag zouden zien op het gebied van klimaat en duurzaamheid. “Een samenwerking met de kinderburgemeester en andere partijen zoals scholen zou daarin een goede richting zijn.” Een tijdje geleden werd in het centrum van Utrecht een straat afgezet voor kinderen zodat ze zonder zorgen op straat konden spelen. Zoiets zou ze graag ook in de straten van Zeist willen regelen.
ZIE OOK:
Een jeugdlintje voor Lee Platt
Een ander goed voorbeeld is de natuurspeelplaats bij het Griffensteijnbosje. “In mijn eigen buurt staat juist een betonnen voetbalkooi; die plek kan beter omgetoverd worden tot een groene speelplek. Dit zou dan samen kunnen met buurtbewoners, maar ook juist de kinderen die de toekomst in duurzaamheid zullen moeten gaan vormgeven”, vertelt ze verder. Samen met de wethouders wil ze zoiets realiseren, hoewel het lastig kan zijn door betrokken partijen. Maar met vol vertrouwen wil ze daarin gaan.
Bewustwording is volgens Marieke de grootste taak. “Veel mensen realiseren zich niet hoeveel impact hun dagelijkse keuzes hebben op het klimaat. We denken vaak dat we goed bezig zijn door bijvoorbeeld meer de fiets te pakken en anders te koken, maar er zijn ook dingen waar we minder over nadenken. Een voorbeeld hiervan is de grote hoeveelheid data en beelden die we digitaal opslaan. Deze worden opgeslagen in datacenters die veel energie verbruiken en veel CO2 uitstoten. Door je telefoon of laptop regelmatig op te schonen, kun je al een verschil maken.” Marieke ziet het dan ook als haar taak om mensen te helpen en iedereen te inspireren bewuster bezig te zijn en hen bewust te maken van hun impact op het klimaat.
Marieke Markensteijn is vastberaden om als eerste klimaatburgemeester van Zeist een verschil te maken. Ze hoopt dat haar inspanningen niet alleen leiden tot concrete acties, maar ook tot een sterkere verbinding tussen de bewoners van Zeist. Samen kunnen we, zoals Marieke zegt, al beginnen tijdens de feestdagen om ons gedrag en onze keuzes te verbeteren voor een duurzamere toekomst.
Verantwoording: Deze gast kwam bij radio rvt slotstad en is daar geïnterviewd.
Elke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?