‘Duurzaam Monumentenhuisje’ als hulp voor monumenteigenaren bij het verduurzamen

duurzaam monumentenhuisje zeist

Duurzaam Monumentenhuisje in Zeist helpt eigenaren om in gesprek te gaan over oplossingen.© Jeannette Schols

Op 14 september hebben wethouders Walter van Dijk en Wouter Catsburg, samen met de voorzitter van Stichting Energie Zeist, het ‘Duurzaam Monumentenhuisje’ onthuld. Diverse eigenaren van monumenten in de gemeente Zeist waren bij de onthulling, die plaatsvond in het Regionaal Energiecentrum aan de Slotlaan.

Het Duurzaam Monumentenhuisje is gemaakt om monumenteneigenaren te helpen bij het verduurzamen van hun monument. De Stichting Energie Zeist wil hiermee eigenaren laten zien hoe je een monument kunt verduurzamen met het behoud van het monumentale karakter.




Het huisje is opgebouwd met echte historische en monumentale materialen om de bezoeker een correct beeld te kunnen geven. Dit duurzame monumentenhuisje is uniek in onze regio, en naar ons weten zelfs het eerste in Nederland. Dat maakt ons ontzettend trots! Met dit huisje kunnen we ook eigenaren van historische huizen goed informeren over de mogelijkheden om hun woningen te isoleren. Samen met onze uitgebreide tentoonstelling van verschillende installaties bieden we bezoekers een prachtig totaalpakket.”, aldus Marius Keij, voorzitter van de Stichting Energie Zeist.

Volgens wethouder Walter van Dijk, bestuurlijk verantwoordelijk voor de monumenten, helpt het duurzame monumentenhuisje bij het bewoonbaar en bruikbaar houden van de monumenten: “Vele inwoners en bezoekers van onze gemeente genieten van onze 1600 monumenten. Om deze voor de toekomst bewoonbaar en bruikbaar te houden, is het noodzakelijk dat ze worden verduurzaamd. Dit duurzame monumentenhuisje helpt daarbij.” 

Wethouder Catsburg, bestuurlijk verantwoordelijk voor het verduurzamen, sluit zich daarbij aan en benadrukt dat het verduurzamen van monumenten niet altijd eenvoudig is: “Het isoleren van een monument is een mooie, uitdagende opgave. Maar niet altijd eenvoudig. Gelukkig is er veel kennis en ervaring beschikbaar. Die kennis is nu tastbaar in dit huisje. Het toont levensecht hoe je de meest voorkomende isolatiemaatregelen kunt uitvoeren.




De bouw van het Duurzaam Monumentenhuisje is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zeist in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?