zeist de open slotstad

Musical 40-45 recensie: “Alsof je midden in het verhaal zit”

40 45 recensie zeisterkrant

© A. Popken

De nieuwe musical 40-45 biedt een compleet nieuwe theaterervaring. Het is allesbehalve een gewone musical. Bezoekers zijn na afloop vol lof en beschrijven het als een meeslepend spektakel. “Het voelt alsof je midden in het verhaal zit,” vertelt een enthousiaste bezoeker.

Volgens Gert Verhulst moest deze musical absoluut naar Nederland komen. In Vlaanderen was 40-45 de grootste musical hit, en na de eerste voorstelling kreeg Verhulst direct het advies van een vriend: “Dit moet naar Nederland!” Hij vervolgt: “Het heeft even geduurd, maar ik ben ontzettend trots dat we nu ook het Nederlandse publiek kunnen inspireren met dit bijzondere spektakel.




De voorstelling vindt plaats in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. “Ik ben enorm trots dat we deze prachtige productie hier in Barneveld mogen verwelkomen,” vertelt burgemeester Jacco van der Tak enthousiast. “Onze grote, moderne hal is perfect voor dit soort bijzondere evenementen.” Dankzij de ruime opzet en de moderne faciliteiten biedt de locatie een unieke ervaring voor zowel het publiek als de cast.

ZIE OOK:
Valérie (11) uit Huis ter Heide speelt in professionele musical

40-45 pers
© Studio100

Het verhaal

De musical vertelt het aangrijpende verhaal van twee broers uit Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opgegroeid in een warme, hechte familie zijn Dirk en Louis elkaars beste vrienden, maar wanneer de oorlog uitbreekt, kiezen ze voor tegenovergestelde kanten van de strijd. Dit zorgt voor een breuk in hun band en brengt hen in een morele strijd met elkaar.

Francis van Broekhuizen, de bekende operazangeres, was een van de gasten bij de première en kon niet wachten om het stuk te zien. “Ik hoorde al zoveel verhalen over hoe indrukwekkend dit stuk zou zijn, en ik kan niet wachten om het nu zelf te beleven.”




Een bijzondere ervaring

Niet alleen het verhaal is aangrijpend, ook de technische uitvoering zorgt ervoor dat je de voorstelling intens beleeft. Dankzij rijdende tribunes word je letterlijk door het verhaal meegenomen, terwijl het podium steeds op een verrassende manier verandert. Bovendien krijgt elke bezoeker een koptelefoon, waardoor het geluid optimaal is en je helemaal in de voorstelling wordt meegetrokken. Alles is zo op elkaar afgestemd dat je geen enkel detail kan missen.

Naast de indrukwekkende techniek is er ook veel aandacht besteed aan het decor. Al in de eerste seconden vliegt er een compleet vliegtuig het toneel op, rijdt een trein dwars over het podium en voel je de impact van een afgevuurde kogel. Deze heftige scènes worden afgewisseld met prachtige zang, dans en muziek die je lang bijblijven. 

40-45 pers 2
© Studio100

40-45 is geschikt voor jong en oud. Het doel van de musical is om te laten zien dat oorlog meer verwoest dan alleen gebouwen. Het verhaal herinnert ons eraan dat oorlog nog steeds actueel is en wereldwijd onnodig veel leed veroorzaakt.




zeisterkrant nieuwsbriefElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?




zeist de open slotstad