De gemeente Zeist heeft voor de derde keer het Zeister kinderlintje uitgereikt op de internationale dag van de rechten van het kind. Dit jaar is er ook een jongerenlintje uitgereikt aan Li Plat, die 16 jaar oud is. Li heeft deze bijzondere onderscheiding ontvangen vanwege zijn inzet voor een schone omgeving.
Li is al sinds 2015 elke zaterdag bezig met het opruimen van afval, samen met zijn grootvader. Het afval varieert van plastic tot sigarettenpeuken en ander zwerfvuil. “Het is belangrijk om zelfs de kleinste stukjes afval op te ruimen, omdat deze anders schadelijk kunnen zijn voor mens en natuur,” vertelt ze. Dit doet hij nog steeds met dezelfde toewijding en vastberadenheid.
Veel mensen, jong en oud, gooien afval op straat in plaats van in een prullenbak, zelfs als deze zich vlakbij bevindt. Li merkt dit dagelijks wanneer ze bijvoorbeeld naar het winkelcentrum gaat. Hij vindt dat deze mentaliteit moet veranderen en dat mensen zich meer verantwoordelijk moeten voelen voor hun omgeving. Li deelt zijn bezorgdheid over deze mentaliteit van veel mensen die denken dat afval op straat gooien niet hun probleem is omdat anderen het zullen opruimen.
Als jonge toekomstdenker vindt hij daarom dat bewustwording en educatie vooral voor jongeren cruciaal is. ‘We moeten kinderen van jongs af aan leren over de gevolgen van vervuiling en het belang van een schone leefomgeving,” zegt hij. Zelf heeft hij al bijgedragen aan verschillende educatie plannen voor scholen maar ze vindt dat milieuproblematiek zoals klimaatverandering en vervuiling onderdeel zouden moeten worden van het schoolcurriculum. “In mijn eigen ervaring wordt het onderwerp wel besproken bij scheikunde, biologie en maatschappijleer, maar kan er nog veel meer gedaan worden.”
Volgens Li heeft het afval op straat grote gevolgen voor de natuur. Zeeleven lijdt onder de grote hoeveelheid plastic die in de oceanen terechtkomt. Veel grote vissen en walvissen sterven door het inslikken van plastic of verstrikt raken in netten. “We moeten niet alleen aan ons eigen leven denk maar juist aan leven naast en na ons.”
“Tijdens het opruimen kom ik soms de meest bijzondere dingen tegen. Stukken motor of objecten waarvan ik geen idee heb wat het ooit geweest is,” vertelt hij met een grote glimlach. Het is duidelijk dat het opruimen voor hem ook een avontuur is. Door zijn inzet heeft Li al veel avonturen beleefd, zowel in Nederland als in het buitenland. Zijn enthousiasme voor een schone leefomgeving heeft haar op bijzondere plekken gebracht en onvergetelijke ervaringen opgeleverd.
Bij Schoon Zeist helpt Li ook mee. Zijn inspanningen om de gemeenschap schoon te houden door samen te werken maakt al een groot verschil in zo’n kleine omgeving. “Slechts een klein onderdeel van een groter geheel blijft dan schoon.” Hij legt uit dat een schone leefomgeving begint met individuele verantwoordelijkheid en het goede voorbeeld geven.
Met zijn indrukwekkende inzet inspireert ze niet alleen mensen van ver af, maar zijn ouders zijn in de jaren ook overspoelt met zijn passie. Samen met Li werken ze mee aan een duurzamere leefomgeving. Een stel trotse ouders die zeker weten dat Li ver zal komen. Zelf wordt hij ook nog steeds volop geïnspireerd. “Het is alweer tijdje gelden maar in 2018 heb ik Greta Thunberg ontmoet tijdens klimaatprotest in Den haag. Deze ontmoeting inspireerde mij om door te gaan met mijn acties en anderen aan te moedigen hetzelfde te doen.”
Met Li zijn acties en verhaal onderstreept ze het belang van dit probleem en gaat ze ervoor om iedereen van zowel zijn eigen leeftijd als jonger of ouder te inspireren mee te doen en zet hij zich in voor een betere toekomst voor iedereen.
Verantwoording: Deze gast kwam bij radio rvt slotstad en is daar geïnterviewd.
Elke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Zeist in je inbox?